X

Studenții din Shanghai protestează după ce au fost obligați să îi jure FIDELITATE lui Xi Jinping

Unele dintre cele mai prestigioase universităţi din China au fost constrânse să îşi revizuiască statutul şi să îşi proclame fidelitatea faţă de preşedintele Xi Jinping şi Partidul Comunist Chinez (PCC), ceea ce a declanşat un protest inedit al unor studenţi la Shanghai, relatează AFP, potrivit agerpres.

Un video difuzat pe internet arată circa 20 de studenţi ai Universităţii Fudan din Shanghai într-o cantină, cântând imnul instituţiei lor de învăţământ, care celebrează “independenţa universitară şi libertatea de gândire”.

Citește și: Pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Trump va fi judecat în Senatul controlat de republicani

Un student al Universităţii din Fudan a confirmat pentru AFP că miercuri a avut loc un protest.

Ministerul Educaţiei a anunţat cu o zi în urmă o modificare a cartei instituţiei, o iniţiativă care a declanşat comentarii înflăcărate pe reţelele de socializare, înainte ca cenzorii să blocheze discuţiile.

Versiunea precedentă a propunerii conţinea referinţe la “libertatea de gândire”.

Însă noua variantă înlătură această formulare, făcând apel în schimb la “înarmarea spiritului profesorilor şi elevilor cu gândirea lui Xi Jinping despre socialismul în stil chinez al noii epoci”, sloganul impus de regimul comunist.

Ministerul Educaţiei a anunţat deja în această lună schimbări similare şi în statutul altor instituţii de învăţământ, în special în carta prestigioasei Universităţi din Nanjing (est).

Citește și: Lidera opoziției din Peru își suspendă temporar activitatea politică

Xi Jinping a ajuns la putere la sfârşitul lui 2012. De atunci, el a impus înscrierea “gândirii” sale în carta PCC şi în Constituţia ţării, a făcut ca media să îi dezvolte un cvasi-cult al personalităţii şi a extins influenţa partidului asupra şcolilor şi universităţilor pentru a-şi asigura loialitatea acestora.

Teama de represalii blochează în general orice contestare.

China monitorizează îndeaproape campusurile universitare, de unde au pornit numeroase mişcări politice în cursul secolului al XX-lea, printre care şi manifestaţiile din 1989 din Piaţa Tiananmen din Beijing, reprimate sângeros.

Tags: BeijingFudanNanjingPartidul Comunist chinez (PCC)Piaţa TiananmenShanghaistudentiuniversitateXi Jinping
Categorii: Știrile zilei