Studenţii manifestează din nou în capitala algeriană, refuză dialogul propus de către putere

Publicat:

Mii de studenţi şi cadre didactice au manifestat, ca în fiecare zi de marţi, la Alger, având drept cuvânt de ordine respingerea dialogului cerut de către preşedintele interimar pentru a pune capăt crizei politice provocate de mişcarea de contestare inedită cu care se confruntă Algeria începând din 22 februarie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Desemnat în conformitate cu Constituţia pe 9 aprilie, la o săptămână după demisia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, pentru a asigura interimatul la conducerea statului timp de 90 de zile, Abdelkader Bensalah a făcut apel pe 6 iunie la ”dialog”, în scopul de a permite organizarea unui scrutin prezidenţial pentru alegerea unui nou şef al statului.


Citește și : Macron avertizează cu privire la un nou război : ‘Cred că haosul este aici’

Cu câteva zile mai înainte, Consiliul Constituţional a constatat ”imposibilitatea” organizării scrutinului pe 4 iulie, cum era prevăzut, în absenţa vreunei candidaturi admisibile. Deşi Constituţia cere ca Bensalah să predea puterea pe 9 iulie, acesta a confirmat că rămâne în post până la alegerea unui noi preşedinte, ceea ce l-a însărcinat Consiliul Constituţional.

”Nici un dialog cu ‘clica’ (de la putere), Bensalah nu este preşedinte”, au scandat studenţii care au defilat masiv pe străzile capitalei Alger pentru a 16-a zi de marţi consecutiv.

Înainte de orice scrutin, mişcarea de contestare cere plecarea de la putere a persoanelor fidele lui Abdelaziz Bouteflika, printre care figurează Bensalah, şi reforme politice încredinţate unor instituţii de tranziţie.

În opinia contestatarilor, desfăşurarea rapidă a unui scrutin, pentru care cei care conduc acum Algeria nu oferă nici o garanţie de transparenţă şi echitate, nu este decât un mijloc pentru pilonii aparatului lui Bouteflika de a se menţine la putere.

Din cauza unei desfăşurări masive a poliţiei în zona Poştei Mari, loc de adunare al manifestanţilor, studenţii s-au strâns în Piaţa Martirilor, o vastă esplanadă situată la o distanţă de circa 1,5 km.

Ei au defilat apoi fără nici un incident, în condiţiile unui important dispozitiv al poliţiei, după care s-au dispersat într-o atmosferă de calm la începutul după-amiezii.

Citește și : Statele membre UE consideră justificată demararea unei proceduri disciplinare împotriva Italiei

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

Un “Vatican musulman” e pe cale să se nască în inima Europei

Un "Vatican musulman" e pe cale să se nască în inima Europei Prim-ministrul albanez Edi Rama a făcut cunoscută cotidianului "New York Times" intenția sa...

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice (raport)

Discrepanţele rasiale din Europa nu pot fi decuplate de greşelile istorice Discrepanţele rasiale din unele naţiuni europene nu pot fi soluţionate dacă moştenirile colonialismului şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.