X

Studiile clinice reprezintă o oportunitate în România, începând cu costurile

Studiile clinice reprezintă o oportunitate din toate perspectivele, a declarat marți consilierul prezidențial Diana Păun, citată de Agerpres. Consilierul a spus că acestea sunt exemplul „cel mai clar” al unei investiții cu rezultate imediate.

„Studiile clinice reprezintă o oportunitate din toate perspectivele. (…) Cred că studiile clinice reprezintă exemplu cel mai clar al unei investiții cu rezultate imediate pentru că un popor sănătos înseamnă un popor productiv și de fapt acesta este scopul nostru, al tuturor, indiferent că lucrăm în zona politicilor publice sau în relație directă cu pacientul, la patul bolnavului. (…) Pacienții beneficiază de tratamente noi, inovatoare (în studii clinice – nota red.) la momentul când poate nu au altă soluție terapeutică și la momentul când acele tratamente nu se găsesc și nu sunt disponibile pe piață”, a spus Păun, potrivit stiripesurse.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În opinia sa, studiile clinice reprezintă și o oportunitate pentru centrul medical sau spitalul în care se derulează din perspectiva veniturilor.

„Din fericire, la acest moment, lucrurile par că se redresează (cu studiile clinice – nota red.) în primul rând pentru că avem o legislație în domeniu, în al doilea rând pentru că ANMDM a făcut niște pași deosebit de importanți din această perspectivă. Avem nevoie de o strategie în domeniul studiilor clinice în România”, a spus medicul, care a mulțumit Ministerului Sănătății că a conturat această strategie.

Potrivit consilierului, costurile derulării unui studiu clinic în România sunt mai mici decât în orice altă țară europeană.

„Cu toții avem convingerea că numai prin educație pentru sănătate, prin prevenție, prin elaborarea unui stil de viață sănătos cât mai sănătos putem aduce schimbare, putem să pregătim de la cele mai fragede vârste cetățenii să respecte niște reguli simple care par banale atunci când le enumerăm – de la alimentația sănătoasă și practicarea sportului până la adicții – fumat, droguri și, de ce nu, măsuri de prim ajutor”, a mai spus Diana Păun.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Ea a amintit că deși în România s-au făcut pași importanți, nu există o strategie de prevenție.

Secretarul Comisiei pentru sănătate din Senat, Laszlo Attila, consideră o oportunitate „extraordinară” screeningul și în diagnosticul precoce. În opinia sa, prin programul de digitalizare al sistemului medical, pacientul ar putea avea posibilitatea să își proiecteze traseul și să vadă unde dorește să își facă screening. 

Tags: Romaniastudii clinicetratamente
Externe