X

Studiile confirmă: COVID-ul îmbătrânește creierul cu 20 de ani prin provocarea unor leziuni cerebrale

Studiile confirmă: COVID-ul îmbătrânește creierul cu 20 de ani prin provocarea unor leziuni cerebrale

Temerile medicilor au devenit realitate: COVID a afectat creierul și creează probleme de sănătate mintală. Datele unui studiu realizate de Laboratorul de Neuroștiințe ale Infecțiilor de la Universitatea din Liverpool arată că virusul a produs deficite cerebrale echivalente cu 20 de ani de îmbătrânire a creierului.

“Problemele cognitive și de memorie de care s-au plâns pacienții au fost asociate cu modificări neuroanatomice ale creierului”, a declarat Benedict Michael, directorul Laboratorului.

Publicația Medscape scrie că aproape jumătate dintre pacienții care se confruntă probleme cognitive cum ar fi pierderea memoriei și dificultăți de concentrare au avut COVID de lungă durată. Studiile arată că aceste simptome sunt rezultatul unei leziuni cerebrale de origine virală care poate provoca probleme cognitive și de sănătate mintală ani de zile. Constatările s-au bazat pe o serie de teste cognitive, simptome auto-raportate, scanări cerebrale și biomarkeri făcute la 351 de pacienți spitalizați cu COVID-19 sever.

Studiile confirmă: COVID-ul îmbătrânește creierul cu 20 de ani prin provocarea unor leziuni cerebrale

Testele de cogniție din cadrul studiului au demonstrat că pacienții care au participat la studiu erau “mai puțin preciși și mai lenți” în gândire. Totodată ei sufereau de cel puțin o afecțiune mentală, cum ar fi depresia, anxietatea sau tulburarea de stres posttraumatic. Aceste diagnoze au fost confirmate și de testele de sânge care au arătat că participanții la studiu aveau nivelul ridicat al unor biomarkeri compatibil cu o leziune cerebrală, iar scanările cerebrale au demonstrat că anumite regiuni ale creierului asociate cu atenția aveau un volum redus.

Studiile confirmă: COVID-ul îmbătrânește creierul cu 20 de ani prin provocarea unor leziuni cerebrale

Studiu efectuat a fost necesar pentru a demonstra că problemele de cogniție sunt reale și nu fac parte din imaginația foștilor pacienți de COVID lung așa cum cred unii medici. “Utilizarea biomarkerilor ca dovadă este importantă, deoarece oferă o indicație obiectivă că creierul a fost compromis într-un anumit fel”, afirmă Karla L. Thompson neuropsiholog principal la Clinica de recuperare COVID de la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord.

Cercetările anterioare au sugerat că leziunile cerebrale ar putea fi rezultatul lipsei de oxigen la nivelul creierului, în special în cazul pacienților care au fost spitalizați și conectați la aparate de ventilație. Totodată este luată în calcul atrofierea materiei cenușii a creierului la pacienții cu COVID-19 cauzată de inflamația provocată de un răspuns imunitar crescut, mai degrabă decât de virusul în sine.

Studiile confirmă: COVID-ul îmbătrânește creierul cu 20 de ani prin provocarea unor leziuni cerebrale

Drept răspuns la simptomele post COVID legate de disfuncțiile cognitive specialiștii recomandă terapia logopedică, cognitivă și ocupațională, precum și întâlnirea cu un neuropsihiatru pentru tratarea problemelor de sănătate mintală aferente. Specialiștii susțin că tratamentele utilizate pentru pacienții care au suferit leziuni cerebrale s-au dovedit a fi eficiente și în tratarea simptomelor de „ceață cerebrală” (Brain Fog – eng.) legate de COVID.

Persoanele cu brain fog se pot confrunta cu probleme la locul de muncă și în viață dacă au de executat mai multe sarcini concomitent, cu reținerea detaliilor, cu respectarea termenelor limită, cu sintetizarea unor cantități mari de informații și cu menținerea concentrării asupra sarcinii în cauză, menționează studiul citat.

Experții deocamdată nu au un răspuns dacă îmbătrânirea creierului cauzată de virus ar putea avea repercusiuni pe termen lung și că acestea ar putea cauza apariția timpurie a demenței și a bolii Alzheimer. Studiile arată că la cei infectați cu COVID-19 care sufereau deja de demență, virusul a accelerat rapid deteriorarea structurală și funcțională a creierului. “SARS-CoV-2 nu pleacă nicăieri. Va continua să infecteze populația. Dacă acesta este într-adevăr un virus care dăunează creierului pe termen lung sau permanent trebuie să găsim soluții pentru a-l opri”, este concluzia cercetătorilor.

Tags: COVID-ul îmbătrânește creierulcu 20 de ani
Sănătate