STUDIU – Activitățile creative oferă mai multă satisfacție în viață decât locul de muncă

Publicat:

STUDIU – Activitățile creative oferă mai multă satisfacție în viață decât locul de muncă

Winston Churchill picta, Judi Dench este faimoasă pentru broderiile sale grosolane, iar Tom Daley a fost cunoscut pentru faptul că a tricotat la Jocurile Olimpice. Acum, cercetătorii spun că am putea beneficia cu toții de activități creative și că astfel de activități au o influență mai mare asupra satisfacției vieții decât un loc de muncă, notează The Guardian.

Deși artele și meșteșugurile au fost utilizate de mult timp pentru a ajuta la sănătatea mintală, experții au declarat că majoritatea cercetărilor au analizat efectul acestora asupra pacienților, mai degrabă decât asupra populației generale, și au tendința de a analiza activități specifice, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Cu toate acestea, cercetătorii au declarat acum că astfel de interese ar putea fi un instrument important pentru îmbunătățirea sănătății publice în general.

Dr. Helen Keyes, un coautor al cercetării de la Universitatea Anglia Ruskin, a declarat: „Este un lucru destul de accesibil și, în cele din urmă, popular pentru ca oamenii să îl facă. Și asta este esențial. Nu trebuie să le bagi pe gât oamenilor ceva ce ei nu vor să facă.”

Scriind în jurnalul Frontiers in Public Health, Keyes și colegii săi au raportat modul în care au analizat datele de la peste 7 000 de persoane în vârstă de 16 ani sau mai mult care au participat la sondajul față în față „taking part survey” al Departamentului pentru Cultură, Media și Sport din Regatul Unit între aprilie 2019 și martie 2020.

Ca parte a sondajului, participanții au fost rugați să evalueze diferite aspecte ale bunăstării lor pe scale de 10 puncte, să raporteze dacă au luat parte la arte sau meșteșuguri și să furnizeze detalii demografice.

Echipa a constatat că puțin peste 37% dintre participanți au declarat că au luat parte la cel puțin o activitate artistică sau artizanală în ultimele 12 luni – de la pictură la olărit și fotografie.

Cercetătorii au analizat apoi ratingurile pentru bunăstare.

Rezultatele au arătat că persoanele care s-au implicat în activități artistice și meșteșugărești au avut evaluări mai bune ale fericirii, satisfacției de viață și sentimentului că viața merită decât cei care nu au făcut-o, chiar și după luarea în considerare a altor factori cunoscuți ca având un impact – inclusiv vârsta, sexul, privațiunile, starea de sănătate precară și statutul profesional.

Keyes a spus: „Deci, meșteșugul, în sine, este asociat cu o creștere mai mare [în bunăstare]”.

Printre alte rezultate, echipa a constatat că implicarea în arte și meșteșuguri a fost asociată cu o creștere a fericirii la egalitate cu îmbătrânirea cu 20 de ani (după cum notează Keyes, bunăstarea crește ușor odată cu vârsta), în timp ce sentimentul că viața a meritat a fost mai puternic asociat cu meșteșugul decât cu ocuparea unui loc de muncă.

Keyes a spus: „Aceasta a fost probabil cea mai interesantă descoperire a noastră, deoarece ați crede cu siguranță că sentimentul de valoare provine în mare măsură din faptul că aveți un loc de muncă”. Rezultatele, a adăugat ea, ar putea reflecta faptul că nu toată lumea are un loc de muncă pe care îl consideră satisfăcător, în timp ce oamenii au adesea un sentiment de măiestrie sau de „flux” atunci când întreprind arte și meșteșuguri – experimentând controlul, realizarea și auto-exprimarea.

Deși noul studiu nu compară activități creative specifice, este posibil să nu fi surprins toate activitățile de acest tip întreprinse de participanți și nu poate dovedi cauza și efectul, Keyes a declarat că studiile clinice mai mici au sugerat că implicarea în arte și meșteșuguri poate crește bunăstarea.

Keyes a recunoscut, de asemenea, că creșterile bunăstării asociate cu crearea de arte și meșteșuguri au fost foarte mici – în medie, implicarea în astfel de activități a fost legată doar de un rating cu 2% mai mare pentru sentimentul că viața merită. Dar, a spus ea, rezultatele au rămas semnificative la nivelul populației.

Ea a adăugat: „Dacă sunteți un serviciu național de sănătate sau un guvern, o creștere cu 2% a bunăstării generale a populației dvs. va fi cu adevărat semnificativă la acest nivel național”.

Keyes a declarat că sprijinirea unor astfel de activități ar oferi o cale mai simplă pentru guverne de a îmbunătăți bunăstarea națiunii decât alți factori despre care se știe că au un efect important.

„Acesta este un lucru pe care îl arătăm că poate avea un efect destul de mare în comparație cu acești alți factori”, a spus ea. „Dar este un lucru cu adevărat destul de ieftin, ușor și accesibil pentru noi să implicăm oamenii.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 27 august 2024

Horoscop 27 august 2024. Acești nativi pot semna un contract în secret Horoscop 27 august 2024. Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Gemenii îşi...

Soare, nisip, apă … Cum vă protejați telefonul în vacanță?

Soare, nisip, apă … Cum vă protejați telefonul în vacanță? Vacanțele de vară, în special la mare, ne pot pune telefoanele la grea încercare. Supraîncălzire,...

Locuitorii din New York sunt cu un pas mai aproape de a obține mult-așteptata piscină plutitoare în East River

Locuitorii din New York sunt cu un pas mai aproape de a obține mult-așteptata piscină plutitoare în East River Timp de aproape un deceniu și...

Parlamentari americani solicită investigarea producătorului de routere WiFi TP-Link din cauza temerilor de atacuri cibernetice din China

Parlamentari americani solicită investigarea producătorului de routere WiFi TP-Link din cauza temerilor de atacuri cibernetice din China Doi parlamentari americani doresc ca administraţia Biden să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.