X

Studiu: Creșterea speranței de viață încetinește în țările dezvoltate

Studiu: Creșterea speranței de viață încetinește în țările dezvoltate

Speranța de viață a încetinit în ultimele decenii în țările dezvoltate, arată un studiu. Proporția femeilor și bărbaților care ajung la 100 de ani este sub estimările anterioare. Atingerea unei speranțe de viață mai mari ar avea nevoie de vindecarea majorității cauzelor actuale de deces.

Studiul publicat în Nature Aging arată că, în ultimele decenii, creșterea speranței de viață a încetinit semnificativ în țările dezvoltate, potrivit stiripesurse.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Cercetătorii au analizat date din perioada 1990-2019 din opt țări cu cele mai mari speranțe de viață, precum și din SUA, dar și altele, constatând că rata de creștere a speranței de viață s-a redus.

Speranța medie de viață a crescut în secolul XX, cu un ritm fără precedent de trei ani pe deceniu, datorită progreselor în medicină sau vaccinurilor. Însă, conform studiului, acest ritm a încetinit, iar proporția femeilor și bărbaților care ajung la 100 de ani este sub estimările anterioare. În cazul femeilor, acest procent este de 5,1%, iar pentru bărbați de 1,8%.

Cercetătorii concluzionează că, pentru a atinge speranțe de viață de 110 ani, ar fi necesară vindecarea majorității cauzelor de deces de astăzi.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

În schimb, creșterile semnificative ale longevității nu sunt probabile, susținându-se că „lupta umanității pentru o viață lungă a fost în mare parte câștigată”.

De altfel, concluzia se prezintă în contrast cu opiniile unor susținători ai longevității extreme, care consideră că schimbările în ceea ce privește stilul de viață ar putea prelungi viața umană până la 150-180 de ani.

Tags: studiuvaccinviata
Diverse