Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Publicat:

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică tehnici de manipulare pentru a-i determina pe utilizatori să facă achiziții sau să realizeze acțiuni pe care altfel le-ar respinge: de la „cicăleală” la ascunderea opțiunii de a bloca reînnoirea automată a contractelor.

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA, împreună cu alte două rețele internaționale de protecție a consumatorilor, au anunțat joi rezultatele unui studiu privind utilizarea aș numitelor „modele întunecate” – tehnici de design manipulativ – care pot pune în pericol confidențialitatea datelor utilizatorilor sau îi pot împinge să cumpere produse sau servicii sau să întreprindă alte acțiuni pe care altfel nu le-ar fi făcut, scrie portalul Techcrunch, citat de Descopera.ro.


Într-o analiză a 642 de site-uri web și aplicații care oferă servicii de abonament, studiul a constatat că majoritatea (aproape 76%) au folosit cel puțin un model întunecat și aproape 67% au folosit mai mult de unul.

Citește și: Exportul de caise a crescut de peste patru ori într-un an

Modelele manipulative se referă la o gamă de tehnici de design care pot încuraja subtil utilizatorii să întreprindă un anumit tip de acțiune sau să-și pună în pericol confidențialitatea datelor.

Publicarea noului raport ar putea semnala că FTC plănuiește să acorde o atenție sporită acestui tip de fraudă a consumatorilor.

Noul raport publicat joi analizează numeroasele tipuri de modele întunecate, cum ar fi camuflarea unor opțiuni, obstrucționarea sau „cicălirea” – invitația repetată adresată unui utilizator de a realiza o anume acțiune.

Imposibilitatea de a dezactiva reînnoirea automată a abonamentelor în timpul procesului de înscriere și cumpărare a fost utilizată de 81% dintre site-urile și aplicațiile studiate. În 70% din cazuri, furnizorii de abonamente nu au oferit informații despre cum se poate anula un abonament, iar 67% nu au oferit data până la care un consumator trebuia să anuleze pentru a nu fi taxat din nou.

Obstrucționarea este un alt model frecvent întâlnit în aplicațiile de abonament; face mai dificilă sau mai plictisitoare o anumită acțiune, cum ar fi anularea unui abonament sau ocolirea înscrierii pentru proba gratuită, unde „X”-ul pentru închiderea ofertei este gri și oarecum ascuns vederii.

„Cicălirea” implică cererea repetată consumatorului să efectueze un anumit tip de acțiune pe care afacerea dorește să o întreprindă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Programul Erasmus+ atrage tot mai mulți studenți din Republica Moldova

Programul Erasmus+ atrage tot mai mulți studenți din Republica Moldova Tot mai mulți studenți din Republica Moldova aleg să studieze pentru perioade scurte la universități...

Tot mai puțini tineri aleg îşi oficializeze relaţiile

Tot mai puțini tineri aleg îşi oficializeze relaţiile Tot mai puțini tineri aleg să se căsătorească. Iar mulţi din cei care fac, totuşi, acest pas,...

Rata de încetinire a rotaţiei Pământului nu a fost constantă, pe parcursul a milioane de ani (studiu)

Rata de încetinire a rotaţiei Pământului nu a fost constantă, pe parcursul a milioane de ani (studiu) O echipă internaţională de oameni de ştiinţă din...

Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 august în Istorie 18 august este a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.