X

STUDIU/ Uniunea Europeană rămâne principala destinație a exporturilor din Republica Moldova

STUDIU/ Uniunea Europeană rămâne principala destinație a exporturilor din Republica Moldova

Uniunea Europeană rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile și produsele din Republica Moldova, deținând o pondere de 65,4% în totalul exporturilor.

Conform datelor Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în 2023, valoarea exporturilor în țările UE a constituit peste 2,6 miliarde de dolari, cu 4,6 la sută mai mult comparativ cu anul precedent, relatează InfoPrut.ro.

De cealaltă parte, exporturile de mărfuri în CSI sunt în scădere. Pe parcursul anului 2023, volumul livrat în aceste țări a fost de peste 890 de milioane de dolari, cu 14% mai puțin decât în 2022.

Citește și: Un moldovean a fost depistat cu un un document falsificat. Ce riscă conaționalul

Primele cinci state în care au ajuns cele mai multe produse din Republica Moldova sunt: România – 35,1% din totalul exporturilor, Ucraina –14,7%, Italia – 6,4%, Germania – 5,5% și Cehia – 4,0%.

Totodată, anul trecut, în Rusia au ajuns doar 3,6% din exporturile Republicii Moldova.

Aceleași date mai arată că în 2023, Republica Moldova a livrat mai multe mașini și aparate electrice, comparativ cu 2022. Ponderea acestora din volumul total de exporturi a constituit 15,4 la sută. Cota cerealelor și preparatelor pe bază de cereale constituie aproape 11 la sută. Iar exporturile de petrol și produse petroliere a atins nivelul de aproape 10%.

Aproximativ aceeași cotă revine și livrărilor de fructe și legume peste hotare. În schimb s-au redus exporturile de grăsimi și uleiuri vegetale, semințe și fructe oleaginoase, dar și de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii.

Tags: exporturiproducătoriuniunea europeana
Social