SUA acordă 1,6 miliarde de dolari companiei Novavax pentru un proiect de vaccin

Publicat:

Guvernul american a anunţat marţi că a acordat suma de 1,6 miliarde de dolari companiei de biotehnologie Novavax, cu sediul în Maryland, pentru proiectul său de vaccin împotriva noului coronavirus, finanţare ce le garantează Statelor Unite prioritatea primelor 100 milioane de doze în caz de eficacitate dovedită, transmit AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Administraţia Donald Trump a lansat operaţiunea ‘Warp Speed’ pentru producerea a 300 milioane de doze de vaccin până în ianuarie 2021, cu care să fie imunizaţi cu prioritate cetăţenii americani.


Citește și : Iranul atinge un nou record al morților de coronavirus într-o singură zi

Spre deosebire de Uniunea Europeană şi de alte ţări, Statele Unite acţionează pe cont propriu şi nu participă la strângerile de fonduri internaţionale.

Guvernul american a investit miliarde de dolari în proiectele concurente ale mai multor companii de biotehnologie şi laboratoare, bazate pe tehnologii diferite, pentru a finanţa teste clinice şi, în paralel, construirea de unităţi de fabricaţie la scară mare.

Din acest demers face parte şi achiziţia a 92% din producţia de până în septembrie de antiviral remdesivir, primul medicament cu o relativă eficacitate dovedită în cazul bolnavilor de COVID-19.

‘Operaţiunea Warp Speed creează un portofoliu de vaccinuri pentru a creşte şansele să avem cel puţin un vaccin sigur şi eficace încă de la sfârşitul anului’, a declarat ministrul sănătăţii, Alex Azar.

Finanţarea acordată Novavax de Ministerul Sănătăţii şi de Pentagon ar urma să garanteze fabricarea a 100 milioane de doze la sfârşitul anului, pentru teste clinice şi, eventual, pentru o campanie de vaccinare în caz de omologare.

Novavax a început testele clinice pe 130 de persoane în Australia în luna mai, dar rezultatele nu sunt cunoscute deocamdată.

Potrivit unui comunicat, compania va lansa faza a 3-a a testului (ultima şi cea mai mare) la toamnă, cu până la 30.000 de participanţi. Proiectul său de vaccin este denumit NVX-CoV2373.

SUA au investit deja peste 2 miliarde de dolari în proiectele de vaccinuri ale Johnson & Johnson (456 milioane), Moderna (483 milioane) şi AstraZeneca (1,2 miliarde, în parteneriat cu Oxford), ultimele două fiind cele mai avansate.

Citește și : Accident feroviar la periferia Atenei! Cel puţin nouă oameni sunt răniți!

Operaţiunea ‘Warp Speed’ a selectat iniţial 14 proiecte, din care au rămas şapte (lista completă nu este publică).

Marţi, Washingtonul a mai acordat 450 milioane de dolari companiei Regeneron pentru tratamentul său experimental (REGN-COV2) împotriva COVID-19, în curs de testare atât pe bolnavi (în SUA, Brazilia, Mexic şi Chile), cât şi pe persoane neinfectate, dar expuse recent la coronavirus (în SUA). Primele rezultate ar putea fi anunţate în cursul verii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.