SUA acuză angajați ai postului rusesc RT de interferență în campania electorală americană

Publicat:

SUA au acuzat miercuri doi angajați ai postului tv RT, deținut de statul rus, de spălare de bani. Aceștia ar fi pus la cale o schemă de angajare a unei companii americane care să producă conținut online pentru influențarea prezidențialelor din 2024.

Oficialii Departamentului de Justiție au spus că cei doi angajați au folosit companii-fantomă  și persoane false pentru a plăti 10 milioane de dolari unei companii din Tennessee pentru a produce videoclipuri online menite să amplifice diviziunile politice din Statele Unite, relatează Reuters, preluat de Euractiv.com, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Trezoreria și Departamentul de Stat din SUA au anunțat, de asemenea, acțiuni care vizează RT, inclusiv pe redactora rețelei, Margarita Simonovna Simonyan. Oficialii americani au declarat că scopul Rusiei este de a exacerba diviziunile politice din SUA și de a slăbi sprijinul public pentru ajutorul american acordat Ucrainei în războiul declanșat de Rusia.

„Vom fi necruțător de agresivi în contracararea încercărilor Rusiei și Iranului, precum și ale Chinei sau ale oricărui alt actor străin, de a interveni în alegerile noastre și de a ne submina democrația”, a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland.

FBI a cerut în mod separat permisiunea instanței de a confisca 32 de domenii de internet despre care spunea că sunt folosite de Rusia în tentativa de a influența opinia publică americană.

„Trei lucruri sunt sigure în viață: moartea, taxele și interferența RT în alegerile din SUA”, a fost răspunsul RT către Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin era “la curent” cu ingerința Rusiei în alegerile din SUA, a dat asigurări miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, relatează AFP, preluată de Agerpres.

“El era la curent cu activitățile RT”, media de stat rusă ai cărei responsabili sunt urmăriți de justiția americană pentru tentative de ingerință electorală, a declarat John Kirby în cadrul unei conferințe de presă.

RT și-a încetat activitatea în Statele Unite după ce marii distribuitori de televiziune au renunțat la preluarea postului în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Parlamentara rusă Maria Butina a declarat pentru Reuters că Moscova nu crede că are importanță dacă republicanul Donald Trump sau democrata Kamala Harris câștigă alegerile din 5 noiembrie.

„Singurul câștigător al alegerilor din SUA este complexul industrial militar privat al SUA”, a spus Butina, care a petrecut 15 luni în închisoare din SUA pentru că a acționat ca agent rus neînregistrat.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Moscova a spus în repetate rânduri că nu are niciun amestec în campania pentru viitoarele alegeri din SUA.

Potrivit rechizitoriului, cei doi angajați ai RT, Konstantin Kalașnikov și Elena Afanasieva, sunt acuzați de conspirație pentru a încălca legile SUA privind spălarea banilor și agenții străini. Ambii se află în Rusia, au spus oficialii americani.

Autoritățile spun că angajații RT au lucrat cu doi cetățeni străini din Statele Unite, care au înființat o companie ce a recrutat comentatori proeminenți conservatori pentru a posta videoclipuri regulate pe subiecte precum imigrația și politica SUA.

Deși compania nu este numită în rechizitoriu, detaliile furnizate în dosarele instanței indică faptul că ar fi vora de Tenet Media, o companie din Nashville care a postat aproape 2.000 de videoclipuri pe YouTube în mai puțin de un an.

Descrierea din rechizitoriu a unei „rețele de comentatori care se concentrează pe probleme politice și culturale occidentale” se potrivește cu prezentarea Tenet de pe site-ul său. În plus, data de înregistrare a Tenet de 19 februarie 2022, depusă la secretarul de stat din Tennessee, se potrivește cu data menționată în rechizitoriu.

Compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar oficialii Departamentului de Justiție au refuzat să confirme că este compania menționată în rechizitoriu.

Compania a plătit 8,7 milioane de dolari unor firme de producție deținute de trei dintre vedetele online pe care le-a recrutat, potrivit rechizitoriului. Fondatorii companiei au primit, de asemenea, peste 760.000 de dolari.

Comentatorii, care nu au fost numiți în rechizitoriu, nu știau că sunt plătiți de RT, a spus Departamentul de Justiție. Într-un caz, se arată în rechizitoriu, Afanasieva a cerut companiei să producă un videoclip care ar învinovăți Ucraina și Statele Unite pentru un atac armat la o sală de concerte din Moscova, a spus Departamentul de Justiție, chiar dacă Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea pentru acest atac.

Benny Johnson, unul dintre comentatorii care a lucrat cu Tenet, s-a declarat tulburat de rechizitoriu și a spus că „e clar că eu și alte persoane am fost victimele acestei presupuse scheme”.

Tim Pool, un alt comentator, a mai spus că el și ceilalți „au fost înșelați și sunt victime”. El a spus că nimeni altcineva nu avea control editorial asupra emisiunilor sale.

Alphabet, care deține YouTube, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Departamentul de Justiție nu a lansat niciun fel de acuzații la adresa directorilor Tenet, dar a precizat că firma nu a dezvăluit că a fost finanțată de RT și directorii săi nu s-au înregistrat niciodată la Departamentul de Justiție pentru a anunța că acționează ca agenți ai unui guvern străin.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Departamentul de Justiție a avertizat anterior că Rusia rămâne o amenințare la adresa alegerilor din noiembrie și pare să-l favorizeze pe Trump.

Evaluările serviciilor de informații americane au constatat că Moscova a încercat să-l ajute pe Trump în 2016, când a învins-o pe democrata Hillary Clinton și în 2020 când a pierdut-o în fața democratului Joe Biden. Moscova a negat acuzațiile.

După lansarea acuzațiilor, Trump a postat pe rețelele de socializare că Departamentul de Justiție lucrează pentru a-l învinge în alegeri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi

Testamentul actorului Alain Delon a fost trimis celor trei copii ai săi La aproape o lună de la moartea lui Alain Delon, testamentul actorului a...

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze

Un bărbat din Franța și-a drogat soția timp de 10 ani pentru ca zeci de străini să o violeze O femeie din Franța, victimă a...

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului, un indicator al stării economiei globale Producătorii elvețieni de ceasuri de lux...

Scholz: Germania nu își va reduce ajutorul militar pentru Ucraina

Scholz: Germania nu își va reduce ajutorul militar pentru Ucraina Germania nu își va reduce sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz. Olaf Scholz a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.