X

SUA acuză Iranul de minciună: Teheranul a vândut petrol în Siria!

Statele Unite au acuzat joi Iranul că “a minţit” statele europene şi comunitatea internaţională livrând petrol Siriei după ce s-a angajat să nu facă acest lucru, relatează AFP, potrivit agerpres.

Nava Grace 1, redenumită apoi Adrian Darya 1, a fost arestată în iulie în largul Gibraltarului, după care, la mijlocul lunii august, i s-a permis să plece din nou prin acest teritoriu britanic, ale cărui autorităţi au dat asigurări că au primit promisiunea scrisă a Iranului de a nu trimite în Siria cele 2,1 milioane de barili de petrol pe care le transporta. Teheranul neagă că a luat un astfel de angajament.

Citeşte şi: Americanii vor dezvălui numele unui suspect care ar dovedi implicarea saudită în atacurile 9/11

Petrolierul a fost apoi semnalat în portul sirian Tartus, iar Londra a acuzat marţi Teheranul că a livrat petrolul regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad în ciuda asigurărilor sale.

“Tocmai am văzut în direct cum regimul iranian nu şi-a respectat cuvântul pe care l-a dat Uniunii Europene conform căruia nava nu va livra petrolul către regimul ucigaş al lui Al-Assad”, a declarat la rândul său joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

“Regimul iranian a livrat petrolul Siriei” şi “a minţit pe acest subiect UE şi a minţit pe acest subiect comunitatea internaţională”, a adăugat ea în faţa presei la Washington.

Citeşte şi: Reporteri fără Frontiere premiază jurnaliste persecutate de Arabia Saudită, Malta şi Vietnam

Întrebată dacă SUA au elemente pentru a susţine această acuzaţie, ea a răspuns: “Nu aş fi spus-o în faţa camerei dacă nu era cazul”.

“Aceasta se înscrie în seria de minciuni a regimului iranian de 40 de ani”, a mai declarat ea.

Tags: Adrian Darya 1bashar al assadGrace 1IranpetrolsiriaSUATartus
Categorii: Sinteze