SUA acuză în mod oficial Coreea de Nord de producerea şi propagarea ‘Wannacry’

Publicat:

Statele Unite au acuzat oficial luni Coreea de Nord că s-a aflat la originea atacului cibernetic mondial ‘Wannacry’, care a afectat circa 300.000 de calculatoare din 150 de ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Coreea de Nord este suspectată că s-a aflat la originea acestui virus informatic şi a solicitărilor de a fi plătite recompense pentru ca utilizatorii să îşi poată recăpăta accesul la calculatoare.


Citeşte şi: Şaptezeci şi şapte de persoane, la spital în urma deraierii unui tren; mai multe persoane au murit

“Acest atac amplu a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabilă”, a scris consilierul de securitate internă al preşedintelui american Donald Trump, Tom Bossert, în Wall Street Journal. “Luăm în serios aceste acuzaţii. Ele se bazează pe probe”, a subliniat el.

În octombrie, guvernul britanic a acuzat de asemenea Coreea de Nord că s-a aflat la originea acestui atac cibernetic, care a afectat puternic în special serviciul public de sănătate din Marea Britanie (NHS).

La 12 mai, un atac informatic lansat prin intermediul virusului supranumit ‘Wannacry’ a afectat sute de mii de calculatoare în întreaga lume, paralizând, printre altele, serviciile de sănătate britanice, uzine ale constructorului auto francez Renault, compania de telefonie spaniolă Telefonic, precum şi compania americană de curierat FedEx.

Autorii atacului cereau plata unei recompense pentru deblocarea calculatoarelor.

“De peste un deceniu, Coreea de Nord acţionează necorespunzător, într-un mod aproape de necontrolat, iar acest comportament dăunător devine tot mai flagrant. Atacul WannaCry a fost iresponsabil”, a subliniat consilierul.

Citeşte şi: Teheranul este SUFOCAT de poluare. Şcolile au rămas închise

Preşedintele Donald Trump “a făcut deja presiune asupra Coreii de Nord pentru a combate evoluţiile inacceptabile ale politicii sale în privinţa programelor nuclear şi de rachete. Vom continua să exercităm o presiune maximă asupra Phenianului pentru a limita capacitatea sa de a desfăşura atacuri, informatice sau de alt fel”, a adăugat el.

Phenianul a fost principalul acuzat în cercurile de securitate informatică. Firma americană de securitate informatică Symantec a acuzat grupul de hackeri Lazarus, suspectat că ar avea legături cu Coreea de Nord.

Conform Washington Post, un responsabil american a declarat că administraţia Trump îi va încuraja pe aliaţi că contracareze atacurile cibernetice ale Coreii de Nord şi să pună în aplicare toate sancţiunile ‘corespunzătoare’ ale Consiliul de Securitate al ONU. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.