X

SUA adoptă o lege care permite cetăţenilor cu certificat port-armă să călătorească înarmaţi în toată America

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat miercuri o lege care le oferă şansa tuturor persoanelor ce deţin un permis local de port-armă să călătorească înarmate în oricare din statele americane, informează AFP, Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

Textul propus de republicani a fost adoptat cu o majoritate de 231 de reprezentanţi, inclusiv şase democraţi. Împotriva sa au votat 198 de aleşi, dintre care 14 republicani. Măsura mai trebuie să treacă şi de Senat, ceea ce nu este totuşi sigur.

Citeşte şi: INFERN în cartierul miliardarilor americani. Bel-Air este evacuat în masă – FOTO/VIDEO

Legea reprezintă o prioritate pentru puternica organizaţie de lobby în favoarea armelor National Rifle Association (NRA). Denunţată în schimb de asociaţiile de luptă împotriva violenţelor cu arme de foc, măsura vizează mai exact autorizarea transportării oriunde pe teritoriul SUA a unei arme “ascunse” – în haine, pantofi sau portbagajul maşinii. În prezent, toate statele americane prevăd această posibilitate pentru cetăţenii lor, dar în 28 este necesară prezentarea unui permis de port-armă mai mult sau mai puţin greu de obţinut.

În practică, în unele locuri cum sunt California sau New York obţinerea unui astfel de permis este foarte dificilă, solicitantul fiind obligat să-şi justifice necesitatea de a se deplasa înarmat cu “motive întemeiate”. Dar în 41 din 50 de state americane cetăţenii nu trebuie să vină cu mare lucru pentru a obţine un permis de a purta asupra lor arme disimulate, a explicat Gregg Carter, expert la Bryant University.

În opinia NRA, permisul de port-armă ar trebui tratat fie la fel ca permisul de conducere, a cărui valabilitate, odată acordat într-un stat, este recunoscută peste tot în SUA.

Citeşte şi: După ‘declaraţia de război’ a lui Trump, Hamas îi cheamă pe palestinieni la INTIFADA

Dar, după cum avertizează organizaţia antiproliferare ‘Everytown for Gun Safety’, legea adoptată miercuri de Camera Reprezentanţilor “va permite nenumăraţilor hărţuitori şi autori de violenţe conjugale să se deplaseze înarmaţi peste tot în ţară”.

Susţinătorii legii au evocat şi tragedia de luna trecută din Texas, în care un bărbat a tras cu arma proprie într-un atacator care deschisese focul asupra enoriaşilor dintr-o biserică, omorând 26 de oameni. Ulterior, atacatorul a fost găsit mort în maşina sa. “Ştim că cetăţenii care au la ei o armă ascunsă nu doar că sunt mai bine pregătiţi pentru autoapărare, dar pot să-i apere şi pe alţii”, a susţinut preşedintele Comisiei Juridice a Camerei, republicanul Bob Goodlatte.

Textul adoptat miercuri prevede de asemenea întărirea sistemului naţional de verificare a cazierului celor care solicită permise de port-armă şi cere un studiu asupra dispozitivelor de genul celor folosite în masacrul din octombrie din Las Vegas, unde un pensionar a ucis 58 de oameni şi a rănit aproape 500 după ce a deschis focul asupra spectatorilor de la un concert de muzică country, folosind arme modificate astfel încât să mărească viteza de tragere.

Peste o săptămână, se împlinesc cinci ani de la masacrul de la şcoala Sandy Hook din Connecticut, în care şi-au pierdut viaţa 20 de copii şi şase adulţi împuşcaţi de un dezechilibrat mintal. Până acum, în 2017 în SUA au murit 14.412 oameni şi 29.277 au fost răniţi în incidente legate de arme de foc, conform organizaţiei Gun Violence Archive.

Tags: 'Everytown for Gun Safety'armeBob GoodlatteBryant UniversityCamera ReprezentantilorConnecticutGregg CarterGun Violence ArchiveNational Rifle Association (NRA)permis port-armaşcoala Sandy HookSUAtexas
Categorii: Știrile zilei