SUA ajută militar Indonezia să-şi apere apele teritoriale

Publicat:

Statele Unite vor să ajute Indonezia, cel mai mare arhipelag din lume cu peste 17.000 de insule, să-şi apere apele teritoriale împotriva puterii crescânde a Chinei, a declarat marţi, la Jakarta, ministrul american al apărării Jim Mattis, relatează AFP, conform agerpres.

Fără a menţiona în mod explicit China, denunţată însă în noua strategie de apărare a Pentagonului lansată săptămâna trecută, Jim Mattis a declarat că este gata să acorde Indoneziei tot ajutorul militar al SUA ‘pentru a se asigura că legile internaţionale şi libertatea de navigaţie’ sunt respectate în Marea Chinei de Sud.


Citeşte şi: PANICĂ şi HAOS la Londra. Un hotel şi două staţii de metrou au fost evacuate – FOTO

‘Indonezia, pivot în regiunea indo-pacifică, este o ţară crucială’ în acest sens, a adăugat şeful Pentagonului după o întrevedere cu omologul său indonezian Ryamizard Ryacudu.

‘Putem ajuta la îmbunătăţirea cunoaşterii în domeniul maritim în Marea Chinei de Sud’, a adăugat el, referindu-se la schimburile de informaţii în domeniul maritim între Indonezia şi vecinii săi, Malaezia şi Filipine.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv recifuri şi insule care sunt revendicate şi de alte ţări precum Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan. În ultimii ani, regimul chinez s-a angajat în construcţia de insule artificiale în scopuri civile şi militare în arhipelagurile Paracels şi Spratleys.

Întrebat de ce Statele Unite nu au ratificat niciodată Convenţia ONU privind dreptul mării, Mattis a răspuns că Washingtonul respectă prevederile acesteia. ‘Aveţi dreptate: noi nu am ratificat-o’, a spus el. ‘Cu toate acestea, noi o respectăm, spre deosebire de alte ţări care au ratificat Convenţia însă nu o respectă’, a adăugat el fără a menţiona China.

Citeşte şi: ALERTĂ de tsumani după un megaCUTREMUR în Alaska

Pentru a-şi consolida influenţa în Pacific şi pentru a apăra libertatea de navigaţie, Statele Unite doresc să crească numărul exerciţiilor militare comune cu Indonezia, dar să şi vândă echipament militar acestei ţări, care achiziţionează arme atât de la Rusia, cât şi de la state occidentale.

Indonezia dispune de 24 de avioane de luptă americane F-16 şi ar putea cumpăra alte 48, în schimbul a 4 până la 5 miliarde de dolari, potrivit unor oficiali americani sub rezerva anonimatului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministerul Agriculturii organizează sesiuni de informare pentru agricultorii afectați de seceta din acest an

Ministerul Agriculturii organizează sesiuni de informare pentru agricultorii afectați de seceta din acest an Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală...

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația

Dorin Recean despre mesajele false primite de cetățeni: Am inițiat o investigație internă pentru a clarifica situația Premierul Dorin Recean a venit cu un anunț...

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA)

Simona Halep a debutat cu o victorie la Hong Kong (WTA) Jucătoarea română de tenis Simona Halep a revenit cu o victorie în circuitul profesionist...

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare

1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate, în pericol de deportare Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni din zonele ocupate sunt în pericol de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.