X

SUA alocă 113 milioane de dolari în cadrul unor noi iniţiative pentru regiunea indo-pacifică

În cadrul strategiei preşedintelui Trump pentru regiunea indo-pacifică, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat luni alocarea a 113 milioane de dolari pentru noi investiţii regionale axate pe tehnologie, energie şi infrastructură, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul survine într-un moment în care fricţiunile comerciale cu China au dat diplomaţiei comerciale a SUA o latură mai accentuată.

Citește și : Uniunea Europeană consideră că rezultatele alegerilor legislative din Cambodgia sunt lipsite de credibilitate

Un oficial de rang înalt al Statelor Unite a declarat că investiţiile nu sunt menite să contracareze Iniţiativa Chinei “One Belt, One Road”, care constă în proiecte de infrastructură în cea mai mare parte gestionate de statul chinez şi care leagă China de Asia, părţi din Africa şi Europa.

“Aceste fonduri reprezintă doar o plată în avans pentru o nouă eră în angajamentul economic al Statelor Unite faţă de pace şi prosperitate în regiunea Indo-Pacifică”, a menţionat Pompeo într-un discurs la Camera de Comerţ a SUA.

El a spus că va vizita Malaezia, Singapore şi Indonezia în această săptămână, unde va anunţa de asemenea o nouă asistenţă în materie de securitate în regiune.

Pompeo a mai declarat că Statele Unite “se vor opune oricărei ţări” care ar încerca să domine regiunea, făcând astfel o referire voalată la Beijing, pe fondul tensiunilor sporite din Marea Chinei de Sud.

”La fel ca mulţi dintre aliaţii şi prietenii noştri asiatici, ţara noastră a luptat pentru independenţa sa faţă de un imperiu care aştepta să fie tratat cu consideraţie’, a spus Pompeo. “Prin urmare, nu am căutat niciodată şi nu vom căuta niciodată dominaţia în regiunea indo-pacifică şi ne vom opune oricărei ţări care va face aceasta”, a adăugat el.

Ţările din regiune sunt preocupate de politica promovată de Trump “America în primul rând” (America First), de retragerea SUA din Parteneriatul Transpacific (TPP) şi de continuarea unui conflict comercial cu China care ameninţă să perturbe lanţurile regionale de aprovizionare.

Citește și : Serbia : Grevă al avocaților în semn de protest după asasinarea lui Dragoslav Ognjanovic, unul dintre apărătorii lui Slobodan Milosevic

Statele Unite au prezentat prima dată strategia lor pentru dezvoltarea economiei în regiune anul trecut în cadrul unui summit Asia-Pacific.

Printre noile investiţii menţionate de Pompeo, SUA vor aloca 25 de milioane de dolari pentru a extinde exporturile americane de tehnologii în regiune, vor aloca în acest an noi fonduri de aproape 50 de milioane de dolari pentru a ajuta ţările din regiune să producă şi să-şi stocheze resursele energetice şi să creeze o nouă reţea de asistenţă pentru stimularea dezvoltării infrastructurii.

Tags: africaChinaMike PompeoSUATrump
Categorii: Știrile zilei