SUA anunţă finanţări de 600 milioane de dolari pentru regiunea Pacificului

Publicat:

Vicepreşedinta americană Kamala Harris a anunţat miercuri finanţări de 600 milioane de dolari din partea Statelor Unite pentru regiunea Pacificului, în încercarea Washingtonului de a stopa creşterea influenţei Chinei în această zonă a lumii, transmite AFP, potrivit agerpres.

Kamala Harris a mai declarat că SUA vor deschide două noi ambasade în regiune, în Tonga şi Kiribati.


Citeşte şi: Agenţia de reglementare a armelor de foc din SUA are un director după şapte ani – Black News

‘Este o etapă importantă. Suntem foarte bucuroşi să avem în sfârşit o prezenţă americană în Tonga’, a afirmat ea, vorbind prin legătură video la Forumul insulelor Pacificului (FIP), ce are loc la Suva, capitala insulelor Fiji.

Washingtonul îşi propune de asemenea, în premieră, să numească un emisar pentru Pacific şi să lanseze o strategie pentru regiune.

Rivalitatea dintre China şi SUA a suscitat un viu interes în acest an în timpul summitului liderilor din zona Pacificului, în detrimentul urgenţei climatice care apasă asupra acestor ţări deosebit de vulnerabile.

Regiunea a dobândit o importanţă strategică aparte. În aprilie, insulele Solomon au semnat un acord de securitate foarte criticat cu China, bulversând alianţe de lungă durată cu puterile occidentale.

Intervenţia Kamalei Harris prin conexiune video la FIP a constituit o reuşită diplomatică pentru Statele Unite, China nefiind invitată niciodată să aibă o apariţie similară la summit.

Kamala Harris, la fel ca preşedintele Joe Biden, a recunoscut că Pacificul nu a beneficiat poate de o atenţie suficientă până acum.

‘Vom schimba această abordare’, s-a angajat ea, afirmând că Statele Unite vor ‘să îşi întărească în mod considerabil prezenţa în regiunea Pacificului’.

Citeşte şi: Franţa rămâne ‘prudentă’ cu privire la rezultatul discuţiilor despre cerealele ucrainene – Black News

SUA au promis 60 milioane de dolari ca ajutor economic pentru Agenţia de pescuit a FIP, vor să relanseze prezenţa Peace Corps în Pacific pentru ajutor de dezvolare şi mai doresc să colaboreze în materie de securitate maritimă, asistenţă în caz de catastrofe şi la proiecte de infrastructură.

Preşedintele fijian şi al forumului FIP, Voreqe Bainimarama, a reamintit, la rândul său, cât de mult ‘criza schimbării climatice’ ameninţă securitatea şi suveranitatea a numeroase ţări din Pacific. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.