X

SUA anunţă ‘progrese notabile’ în negocierile cu talibanii

Secretarul de stat american Mike Pompeo a semnalat “progrese notabile” în discuţiile dintre Washington şi talibani, într-un apel telefonic către preşedintele afgan Ashraf Ghani, a scris acesta din urmă marţi noapte pe Twitter, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Pompeo l-a informat pe Ghani despre o propunere a talibanilor de “reducere însemnată şi constantă a violenţei”, a scris Ghani.

Citeşte şi: Guvernul de la Madrid face un pas important pentru legalizarea eutanasiei

Reducerea semnificativă a violenţei a fost una dintre cererile Washingtonului de a ajunge la un acord cu talibanii.

Un posibil acord între SUA şi talibani ar trebui să includă un calendar pentru retragerea trupelor americane şi internaţionale, precum şi garanţii din partea talibanilor că atacuri teroriste nu vor mai fi planificate pe teritoriul afgan.

De asemenea, el ar trebui să deschidă calea pentru negocieri de pace interafgane.

Reprezentanţii SUA şi talibanii nu au făcut imediat comentarii despre un posibil acord.

Negociatorii americani şi talibani au luat parte la cel puţin 10 runde directe de discuţii din iulie 2018, majoritatea în Qatar, unde talibanii au deschis un birou politic semioficial.

Citeşte şi: Bernie Sanders câştigă ‘la mustaţă’ alegerile din New Hampshire. Rezultat umilitor pentru Biden!

În septembrie, cele două părţi au fost aproape de a semna un acord când preşedintele american Donald Trump a anulat brusc discuţiile, invocând continuarea violenţelor de către talibani.

Discuţiile au fost redeschise în decembrie în urma unui schimb de prizonieri între autorităţile afgane şi insurgenţii talibani. 

Tags: AfganistanAshraf GhaniDonald TrumpMike PompeoqatarSUAtalibaniwashington
Categorii: Știrile zilei