SUA anunţă scopul noilor lor baze din Filipine: ‘Trebuie să întărim descurajarea!’

Publicat:

SUA au dat asigurări marţi că cele patru noi baze militare ale lor din Filipine vor avea ca scop să sprijine ţara asiatică în faţa dezastrelor naturale, dar şi să întărească politica Washingtonului de “descurajare”, în contextul rolului tot mai crescut al Chinei în regiune, transmite EFE, potrivit agerpres.

Secretarii de stat şi al apărării SUA, Antony Blinken şi respectiv Lloyd Austin, s-au întâlnit marţi la Washington cu secretarul afacerilor externe filipinez, Enrique Manalo, şi cu responsabilul pentru apărare din ţara asiatică, Carlito Galvez.


Citeşte şi: Trump îl acuză pe Macron că ‘îl pupă în fund’ pe preşedintele chinez – Black News

Întâlnirea a avut loc în aceeaşi zi în care Filipine şi Statele Unite au dat startul celor mai mari exerciţii militare comune din istorie. Manevrele consolidează alianţa militară reînnoită dintre cele două ţări pe fondul escaladării tensiunilor cu Beijingul în Marea Chinei de Sud şi în vecinătatea Taiwanului.

Totodată, reuniunea s-a produs după ce ambele naţiuni au anunţat că Statele Unite vor avea acces la patru noi baze militare din arhipelag, ceea ce ridică la nouă numărul bazelor americane din Filipine.

Într-o conferinţă de presă comună, care a avut loc marţi, Austin a spus că aceste baze vor permite celor două armate să se antreneze împreună, pe lângă “răspunsul la nevoile Filipinelor în faţa unor crize cum ar fi dezastrele naturale”.

“De asemenea, cred că sunt esenţiale pentru capacitatea noastră de a întări descurajarea”, a adăugat şeful Pentagonului, fără a menţiona în mod explicit China.

Austin a subliniat că orice viitoare desfăşurare şi rotaţie a trupelor în regiune se vor baza pe o “decizie comună” între guvernele filipinez şi american.

La rândul său, ministrul de externe filipinez a spus că cele patru baze au fost alese “pentru a aborda potenţialele dezastre umanitare legate de vreme”, dar au deschis calea pentru “răspunde altor tipuri de provocări de securitate”.

Cu toate acestea, Manalo a subliniat că “mai este mult de lucru” pentru a finaliza detaliile activităţilor şi numărul de trupe americane de la bazele militare menţionate.

Într-o declaraţie comună după întâlnire, oficialii ambelor ţări şi-au exprimat “obiecţia puternică faţă de revendicările maritime ilegale şi militarizarea” din partea Beijingului a Mării Chinei de Sud.

Ei au denunţat, deopotrivă, prezenţa navelor chineze în apele filipineze şi efectele acestei prezenţe asupra comerţului, pescuitului şi securităţii alimentare în arhipelag.

Vezi şi: Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală – VIDEO – Black News

Una dintre noile baze americane din Filipine, cea mai nordică din arhipelag, se află la aproximativ 400 de kilometri de Taiwan, în timp ce o alta se află pe insula Balabac, aproape de insulele pe care Beijing şi Manila le dispută în Marea Chinei de Sud, scrie EFE.

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a încercat marţi să calmeze spiritele, dând asigurări că Beijingul nu ar trebui să-şi facă griji cu privire la amplasarea bazelor la care vor avea acces Statele Unite. “Dacă nimeni nu ne atacă, nu trebuie să vă faceţi griji pentru că nu vom lansa o ofensivă”, a declarat Marcos Jr. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.