SUA aprobă atacul Israelului în Liban

Publicat:

SUA aprobă atacul Israelului în Liban

Într-o convorbire telefonică purtată luni seara cu omologul său israelian Yoav Gallant, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a declarat de acord asupra “necesităţii destructurării infrastructurii de atac” a grupării şiite Hezbollah din zona de frontieră pentru a se putea preveni un atac similar celui de la 7 octombrie, când comandouri ale grupării islamiste palestiniene au pătruns în sudul Israelului într-un atac fără precedent, conform EFE şi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

În cadrul acestei discuţii telefonice, care a avut loc la scurt timp după ce forţele de apărare israeliene (IDF) au confirmat lansarea, în cursul nopţii, de “raiduri terestre limitate” şi localizate în sudul Libanului, Lloyd Austin a avertizat totodată Teheranul împotriva unui eventual “atac militar direct împotriva Israelului”, subliniind “gravele consecinţe” pe care le-ar avea aceasta pentru Iran.


Vezi şi: VIDEO – Israelul a lansat operaţiuni militare terestre în Liban – Stiripesurse.md

Cu acest prilej, Austin a reafirmat “necesitatea unei soluţii diplomatice pentru a asigura ca civilii să poată reveni în siguranţă la casele lor de ambele părţi ale frontierei”, a precizat Pentagonul într-un comunicat pe reţeaua de socializare X.

SUA aprobă atacul Israelului în Liban

Cei doi miniştri au subliniat de asemenea importanţa trecerii “în cele din urmă” de la operaţiunile militare la cele diplomatice pentru a asigura securitatea şi stabilitatea “cât mai curând posibil”, se adaugă în comunicat.

SUA sunt “bine poziţionate pentru a-şi apăra personalul, partenerii şi aliaţii împotriva ameninţărilor şi organizaţiilor teroriste susţinute de Iran”, a asigurat în acelaşi timp Lloyd Austin.

În acest context, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a anunţat că Statele Unite vor desfăşura “câteva mii de trupe suplimentare” în Orientul Mijlociu pentru a consolida securitatea şi a apăra Israelul “în cazul în care va fi nevoie”.

SUA aprobă atacul Israelului în Liban

Aceste noi forţe, al căror număr nu a fost precizat, cuprind unităţi de apărare aeriană de luptă, venind în completarea zecilor de mii de soldaţi americani deja desfăşuraţi în zonă, a indicat Singh într-o conferinţă de presă.

Ministrul american al apărării a “sporit disponibilitatea desfăşurării unui număr mai mare de forţe americane, ridicând astfel gradul nostru de pregătire pentru a răspunde la diverse situaţii neprevăzute”, a spus ea.

Armata israeliană a anunţat în noaptea de luni spre marţi lansarea unor “raiduri terestre limitate” în localităţile din sudul Libanului, afirmând că ţinteşte poziţii ale grupării islamiste Hezbollah, în pofida apelurilor internaţionale la o detensionare.

SUA aprobă atacul Israelului în Liban

După lovitura aplicată Hezbollah prin asasinarea liderului său suprem Hassan Nasrallah vineri într-un atac israelian într-o suburbie a Beirutului, liderii israelieni au avertizat că războiul împotriva grupării pro-iraniene nu s-a încheiat.

Nu există deocamdată informaţii despre numărul posibilelor victime sau amploarea ofensivei din prima noapte a acestei incursiuni, dar Ministerul Sănătăţii libanez a avertizat, cu puţin timp înainte de începerea acesteia, că în ultimele 24 de ore mai multe atacuri israeliene au făcut cel puţin 95 de morţi şi 172 de răniţi în ţară, conform EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean s-a întâlnit cu misiunea FMI ajunsă la Chişinău

Recean s-a întâlnit cu misiunea FMI ajunsă la Chişinău Evoluțiile recente din economie, perspectivele la nivel macroeconomic și etapa la care se află realizarea agendei...

Ministrul ucrainean al apărării şi-a DEMIS trei adjuncţi

Ministrul ucrainean al apărării şi-a DEMIS trei adjuncţi Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a anunţat marţi că a demis trei dintre cei opt adjuncţi...

Breton denunță acapararea puterii de către „împărăteasa” Von der Leyen și diminuarea influenței Franței în UE

Breton denunță acapararea puterii de către „împărăteasa” Von der Leyen și diminuarea influenței Franței în UE Fostul comisar francez a declarat pentru Le Monde că...

Prima reacţie a Kremlinului după ce Mark Rutte a preluat şefia NATO

Prima reacţie a Kremlinului după ce Mark Rutte a preluat şefia NATO Rusia a declarat marţi că nu se aşteaptă la "nimic nou" în politica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.