SUA: Armele semiautomate trebuie să rămână accesibile pentru toţi californienii de vârstă adultă

Publicat:

Armele semiautomate trebuie să rămână accesibile pentru toţi californienii de vârstă adultă, a decis miercuri o curte de apel, care a apreciat că o lege locală ce interzice cumpărarea de arme de către cei sub 21 de ani contravine Constituţiei SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

Aleşii din California – stat american cu majoritate democrată – au adoptat în ultimii ani mai multe legi vizând o reglementare mai strictă a armelor de foc, care provoacă anual circa 45.000 de morţi în SUA.


Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina – Black News

În California, tinerii între 18 şi 21 de ani nu pot cumpăra arme mici cum sunt revolverele, iar la 1 iulie anul trecut a intrat în vigoare o nouă lege care le interzice şi accesul la arme semiautomate.

Această din urmă lege a fost însă contestată în justiţie de mai multe persoane şi organizaţii, care au obţinut câştig de cauză în faţa unei curţi de apel federale competente în California.

Judecătorii curţii de apel au estimat, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, că legea în cauză încalcă dispoziţiile celui de-al doilea amendament al Constituţiei SUA ce “protejează dreptul tinerilor adulţi de a deţine arme, inclusiv dreptul de a le cumpăra”.

“America nu ar exista fără eroismul tinerilor adulţi care au luptat şi au murit pentru armata noastră revoluţionară”, a scris judecătorul Ryan Nelson, făcând referire la războiul de independenţă.

Decizia de miercuri nu are în vedere şi legea ce interzice vânzarea de arme mici tinerilor sub 21 de ani, care este şi vârsta legală de la care o persoană poate cumpăra alcool pe teritoriul SUA, menţionează AFP.

Citeşte şi: Berlinul evaluează anunţul Rusiei privind sancţiunile împotriva Gazprom Germania – Black News

Potrivit Small Arms Survey, în 2017 în Statele Unite existau circa 393 de milioane de arme, adică mai mult de una pe cap de locuitor, luându-i în calcul şi pe bebeluşi. În pofida frecventelor tragedii în care indivizi au deschis focul în locuri publice, inclusiv şcoli sau supermarketuri, mai multe iniţiative vizând întărirea legislaţiei cu privire la controlul armelor au eşuat în Congres, unde lobby-ul armelor de foc continuă să exercite o puternică influenţă.

Un raport publicat marţi de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a relevat că rata deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite ale Americii a crescut cu 35% în 2020, ajungând la cel mai înalt nivel din 1994. Raportul a remarcat în acest sens existenţa de disparităţi pe bază pe rasă, etnie şi nivelul de sărăcie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Darea de mită constituie o infracțiune. IGP vine cu precizări

Darea de mită constituie o infracțiune. IGP vine cu precizări Pe parcursul a șase luni ale anului curent, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a înregistrat...

Luminița Odobescu a ajuns la Chișinău

Luminița Odobescu a ajuns la Chișinău Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României, a ajuns astăzi la Chișinău, acolo unde va participa la Reuniunea Trilaterală...

Institutul de Cardiologie va fi renovat din bani europeni

Institutul de Cardiologie va fi renovat din bani europeni Zece instituții medicale, printre care și Institutul de Cardiologie, vor fi reabilitate termic în cadrul proiectului...

Gălăgie la Judecătorie. Susținătorii lui Tauber și Guțul organizează un nou protest

Gălăgie la Judecătorie. Susținătorii lui Tauber și Guțul organizează un nou protest Un nou protest la Judecătoria Chișinău cu sediul la Buiucani. Susținătorii deputatei Marina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.