X

SUA au evacuat 2.500 de cetăţeni americani de la Kabul în ultima săptămână

Statele Unite au evacuat 2.500 de cetăţeni americani de la Kabul în ultima săptămână şi sunt pregătite să lupte cu ‘timpul şi spaţiul’ pentru a continua evacuările din Afganistan, au indicat sâmbătă oficiali ai Pentagonului, transmite Reuters, potrivit agerpres

Cu prilejul unui briefing de presă, generalul-maior William Taylor a precizat că până acum au fost scoase din Afganistan 17.000 de persoane, printre care 2.500 de americani.

Citește și : SUA impun restricţii de viză vizând 19 oficiali din Nicaragua

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că nu deţine o ‘cifră perfectă’ despre câţi americani se mai află la Kabul şi în tot Afganistanul. ‘Luptăm atât împotriva timpului, cât şi a spaţiului. Aceasta e cursa în care ne aflăm acum. Şi încercăm să acţionăm cât mai rapid şi în siguranţă cu putinţă’, a menţionat el.

Kirby a refuzat să descrie ‘dinamica ameninţărilor’ specifice de la Kabul, dar a calificat situaţia de securitate drept ‘fluidă şi dinamică’.

Obiectivul Statelor Unite este ‘să scoatem cât de mulţi oameni putem cât de repede putem. Pe aceasta ne concentrăm’, a punctat el.

Potrivit lui Taylor, 3.800 de persoane au foste evacuate în ultimele 24 de ore de pe aeroportul din Kabul de armata americană şi cu avioane închiriate.

Citește și : Erdogan cere UE să îşi onoreze angajamentele în domeniul migraţiei în faţa situaţiei haotice din Afganistan

În acest context, Casa Albă a informat că preşedintele Joe Biden şi-a contramandat plecarea la Wilmington, statul Delaware, şi va rămâne sâmbătă la Washington.

Preşedintele primeşte acum o informare cu privire la situaţia din Afganistan, unde mii de persoane încearcă să iasă din ţară la aproape o săptămână după ce talibanii au preluat controlul, a indicat un oficial al Casei Albe.

Tags: AfganistankabulPentagonStatele UniteWilliam Taylor
Categorii: Știrile zilei