SUA au impus sancţiuni împotriva unui grup rusesc menit să destabilizeze guvernul Republicii Moldova

Publicat:

SUA au impus sancţiuni împotriva a şapte membri ai unui grup legat de serviciile de spionaj ruse pentru rolul lor în campaniile de influenţă malignă ale Rusiei, menite să destabilizeze guvernul Republicii Moldova, relatează marţi DPA, potrivit agerpres

Persoanele vizate sunt Konstantin Prokopievici Sapojnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Hloponin, Svetlana Andreievna Boiko, Aleksei Viaceslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov şi Anna Travnikova.


Citește și : Barajul care alimentează cu apă centrala nucleară de la Zaporojie a fost ARUNCAT în AER

Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului de Trezorerie (OFAC) al SUA nu a precizat numele grupului.

Dar a menţionat Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică, deţinut de Losev.

În lunile februarie şi martie, câteva mii de manifestanţi au participat la mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău, precum şi în alte oraşe importante din Republica Moldova.

Protestele au fost organizate de persoanele desemnate, potrivit Trezoreriei americane.

Acestea erau parte a unui complot pentru capitalizarea protestelor de la Chişinău şi preluarea controlului asupra sediului guvernului Republicii Moldova. Persoanele menţionate au fost de asemenea acuzate că au oferit instruire protestatarilor.

Sapojnikov este liderul grupului de influenţă malignă menţionat şi a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023, potrivit OFAC.

Anna Travnikova a fost implicată în operaţiunile de influenţă ale grupului vizând publicul străin. Operaţiunile au fost concepute pentru a influenţa opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului său în curs de desfăşurare împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea naraţiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe ţări, inclusiv din SUA.

Aceste persoane fac parte din operaţiunile de informaţii globale ale Rusiei, care au vizat, de asemenea, SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi ţări din Balcani, subliniază Departamentul de Stat într-un comunicat.

Citește și : Bolsonaro vizat la sfârşitul lui iunie de un proces care îi pune în pericol eligibilitatea

“Scopul acestor operaţiuni destabilizatoare este de a slabi sprijinul pentru guverne şi principiile democratice. Aceşti agenţi provoacă, instruiesc şi supraveghează grupuri din ţări democratice care desfăşoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marşuri şi demonstraţii cu scopul de a răsturna liderii aleşi în mod democratic şi de a crea sau exacerba instabilitatea”, se afirmă în comunicat.

Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii lor vor continua să expună, să perturbe şi să descurajeze campaniile de influenţă maligne ale Rusiei, mai subliniază Departamentul de Stat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.