SUA au reluat inspecţiile pentru a evita deturnarea de arme furnizate Ucrainei

Publicat:

Statele Unite au reluat inspecţiile pe teren în Ucraina pentru a ajuta la ţinerea evidenţei armamentelor de miliarde de dolari ce sunt furnizate Kievului, a declarat luni un oficial american de rang înalt de la Pentagon, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Transferul unor mari cantităţi de arme spre cel mai mare conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial vine cu riscul ca o parte a acestui armament să ajungă în mâini nepotrivite.


Citeşte şi: PERICOL pentru Terra! Un asteroid de mari dimensiuni se apropie de Pământ – Black News

Oficiali americani au afirmat însă că livrarea de arme, în valoare de circa 18 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, este un risc ce merită asumat.

Potrivit oficialului citat de Reuters sub rezerva anonimatului, guvernul ucrainean s-a angajat să ţină evidenţa şi să răspundă pentru aceste arme şi nu există dovezi credibile de deturnare a lor.

Dar, a precizat oficialul, SUA au reluat recent inspecţiile la faţa locului pentru a verifica stocurile de arme în Ucraina ‘oricând şi oriunde condiţiile de securitate o permit’.

Inspecţiile la faţa locului sunt o parte uzuală a acordurilor pe care ţările le semnează cu Washingtonul atunci când le sunt furnizate anumite arme.

‘Vom continua să colaborăm cu colegii noştri din guvernul SUA şi cu partenerii noştri internaţionali pentru a asigura responsabilitatea asistenţei de securitate acum şi în viitor’, le-a declarat oficialul american reporterilor.

Inspecţiile sunt întreprinse de ataşatul militar şi de biroul pentru cooperare militară din ambasada americană la Kiev, care s-a redeschis în mai.

Oficialul a refuzat să precizeze câte astfel de vizite au fost realizate până acum, dar a recunoscut că nu este întotdeauna uşor să se urmărească traseul armelor într-un zonă de conflict activ.

Statele Unite nu pot vizita anumite locuri, cum sunt cele din apropierea liniei frontului, şi le oferă instruire forţelor ucrainene pentru ca acestea să poată furniza date mai bune, a adăugat el.

Citeşte şi: AIEA începe inspecţiile în Ucraina – Black News

Sisteme mai mici şi foarte portabile de rachete precum cele sol-aer Stinger pot ajuta la câştigarea de războaie, dar în trecut au fost de asemenea pierdute, vândute sau au ajuns în arsenalele unor grupuri extremiste.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua în anii următori pentru a contracara deturnarea de arme în estul Europei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.