X

SUA: Autorul atacului din Texas a studiat anterior cazuri de atacuri în masă

Adolescentul acuzat de uciderea a opt studenţi şi doi profesori în cursul unui atac armat comis vineri la un liceu din Houston a studiat anterior cazuri de atacuri în masă, au declarat surse pentru ABC News, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Autorul atacului, Dimitrios Pagourtzis, 17 ani, “a folosit aspecte din acele atacuri în atacul pe care l-a comis”, a declarat o sursă pentru ABC, fără a da alte detalii.

Citește și : Madridul reacţionează după ce Quim Torra şi-a anunţat lista de miniştri

Colegii de la liceul din Santa Fe, Texas, l-au descris pe Pagourtzis ca fiind un băiat singuratic şi liniştit care juca în echipa de fotbal a liceului.

Multe dintre elementele atacului amintesc de unul dintre cele mai grave atacuri comise în şcoli în istoria SUA, printre care şi masacrul de la liceul din Columbine, comis în aprilie 1999, în care doi adolescenţi cu armele ascunse sub haine au ucis 12 elevi şi un profesor. Cei doi au avut un schimb de focuri cu poliţia şi în cele din urmă s-au sinucis.

În Santa Fe, multe biserici şi companii au afişat ca însemne ‘Santa Fe strong’ şi ‘Santa Fe ISD suntem aici pentru tine’. Aproximativ 100 de persoane au participat la un serviciu religios care a avut loc la Aldersgate United Methodist Church.

Dimitrios Pagourtzis a fost inculpat pentru omor şi plasat în detenţie. El riscă pedeapsa cu moartea.

Îmbrăcat cu un pardesiu lung negru, sub care ascundea o puşcă şi un pistol, arme ce aparţineau tatălui său, el a intrat într-o sală de clasă vineri, în jurul orei locale 08.00 (13.00 GMT), a strigat ‘Surpriză!’, după cum a povestit unul din cei prezenţi, şi a început să tragă.

Citește și : Donald Trump: China trebuie să fie puternică şi strictă la frontiera cu Coreea de Nord

Şeful poliţiei din districtul şcolar independent Santa Fe, Walter Braun, le-a declarat reporterilor că agentul său, aflat acum în stare critică, dar stabilă, precum şi un alt poliţist ‘au tras’ asupra agresorului. ‘Poliţiştii noştri au intrat şi au făcut ce au putut’, a declarat el.

‘Exersăm permanent cu elevii şi cu personalul şi ei sunt pregătiţi să treacă la acţiune. Aceasta s-a văzut când cei doi poliţişti au deschis imediat focul’, a afirmat Braun, refuzând să dea alte detalii, de pildă câte gloanţe au tras ofiţerii.

Numeroase şcoli din SUA sunt deja păzite de poliţişti înarmaţi, cum au fost şi cei care au intervenit la Santa Fe.

Tags: atacDimitrios PagourtzisHoustonSanta Fesinucistexas
Categorii: Știrile zilei