X

SUA : Brenda Fitzgerald a demisionat din postul de directoare a CDC

Brenda Fitzgerald a demisionat din postul de directoare a Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din cauza unor conflicte de interes financiare, a anunţat miercuri Departamentul Sănătăţii şi Resurselor Umane (HHS), relatează Reuters.

Directoarea celei mai importante agenţii americane în domeniul sănătăţii publice pleacă de la conducerea instituţiei în toiul uneia dintre cele mai grave epidemii de gripă de sezon din ultimii ani, conform news.ro .

Alex Azar, recent confirmat în funcţia de secretar HHS, a anunţat că a acceptat demisia lui Fitzgerald din cauza ”intereselor sale financiare complexe”, care au obligat-o să se recuze dintr-o largă gamă de funcţii în calitate de directoare CDC.

Citește și : Klaus Iohannis : Discuţiile pe Justiţie nu ajută dosarul Schengen

Din cauza naturii acestor interese financiare, Fitzgerald nu a putut să le vândă într-o anumită perioadă de timp, a precizat HHS. Casa Albă a refuzat să comenteze pe această temă.

Politico a dezvăluit marţi că Fitzgerald, un medic şi fost comisar la Departamentul Sănătăţii Publice din Georgia, a cumpărat acţiuni la o companie de tutun la o lună după ce a preluat conducerea CDC, o agenţie însărcinată cu protejarea sănătăţii publice, inclusiv prin măsuri de reducere a nivelului fumatului.

Fitzgerald a preluat conducerea CDC în iulie.

După ce l-a informat pe secretarul HHS cu privire la statutul intereselor sale financiare şi la modul în care îi limitează capacitatea de a-şi exercita funcţia, Azar i-a acceptat demisia, a anunţat departamentul într-un comunicat.

Fitzgerald este al doilea oficial de rang înalt din administraţia Trump care demisionează din funcţie.

Fostul reprezentant republican Tom Price a demisionat în septembrie din funcţia de secretar al Sănătăţii, din cauză că a folosit avioane private, la serviciu, pe care le-a plătit cu bani publici.

CDC informează săptămânal despre evoluţia epidemiei de gripă de sezon din acest an, care afectează întreaga ţară şi care este cale să devină una dintre cele dure de la cea din 2014-2015, când 34 de milioane de persoane s-au îmbolnăvit, iar 710.000 au fost spitalizate.

Un purtător de cuvânt CDC nu a fost în măsură să spună imediat cine o va înlocui pe directoare în eforturile împotriva acestei epidemii.

Tags: brenda fitzgeraldcdcdemisiefinanciarguvernSUA
Categorii: Știrile zilei