X

SUA caută informații despre un comandant Hezbollah libanez. Recompensa uriașă pe care o oferă

Statele Unite au anunţat vineri o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru “orice informaţie despre activităţile, reţelele şi partenerii” lui Mohamed Kawtharani, un comandant Hezbollah libanez, acuzat că îndeplineşte un rol cheie în coordonarea grupărilor pro-iraniene din Irak, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Mohamed Kawtharani este un înalt oficial al forţelor Hezbollah din Irak şi a preluat o parte din coordonarea politică a grupărilor paramilitare pro-iraniene organizate anterior de Qassem Soleimani”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 la nivel mondial

Generalul Soleimani, un lider influent al Gărzilor Revoluţionare iraniene, foarte implicat în treburile interne ale Irakului, a fost ucis la Bagdad, la începutul lunii ianuarie, într-un raid american.

Potrivit Washingtonului, Mohamed Kawtharani, deja înscris pe lista sa neagră a teroriştilor din 2013, “facilitează acţiunile grupărilor ce operează în afara controlului guvernului irakian pentru a reprima violent manifestanţii” sau pentru “a ataca misiuni diplomatice străine”.

Departamentul de Stat, care consideră Hezbollah o organizaţie teroristă, mai afirmă că acest oficial a promovat interesele mişcării şiite libaneze în Irak, prin participarea la instruirea, finanţarea şi acordarea de sprijin politic şi logistic grupărilor insurecţionale şiite irakiene.

Citește și : Papa Francisc îi compară pe cei care i-au tratat pe bolnavii de COVID-19 cu soldaţii ‘morţi pe front’

Tags: bagdadIrakMohamed KawtharanirecompensaStatele Unite
Categorii: Sinteze