SUA cer Kosovo să elimine tarifele de 100% aplicate importurilor din Serbia şi Bosnia-Herţegovina

Publicat:

Statele Unite au cerut vineri autorităţilor de la Pristina să elimine tarifele de 100% aplicate din noiembrie anul trecut la importurile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina şi să continue dialogul pentru normalizarea relaţiilor cu Belgradul, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ambasada americană în Kosovo a dat publicităţii o declaraţie în care “avertizează împotriva presupunerii că Kosovo sau oricare alt prieten al Statelor Unite poate acţiona împotriva intereselor noastre strategice fără a suporta consecinţe în relaţiile noastre bilaterale”.


Citește și : Cel puţin patru morți după o coliziune între un avion şi un elicopter produsă în nord-vestul Italiei

“Cerem Kosovo şi altor actori regionali să dea dovadă de angajament faţă de normalizare, faţă de pacea şi stabilitatea regională şi faţă de progresul pe calea integrării europene”, adaugă reprezentanţa diplomatică a SUA.

“Ne reafirmăm punctul de vedere potrivit căruia o suspendare imediată a tarifelor asupra importurilor din Serbia şi Bosnia este o măsură necesară pentru reluarea dinamicii procesului de dialog”, a mai transmis ambasada, adăugând că “acţiunile care subminează dialogul, perturbările de pe margine şi refuzul de a suspenda tarifele sunt contrare intereselor SUA”.

Reuters apreciază că este cel mai dur avertisment din partea Washingtonului către Kosovo de la proclamarea independenţei acestui teritoriu, acum aproape 11 ani.

Presa de la Pristina a dezvăluit că Statele Unite au refuzat acum câteva zile să îi acorde viza premierului kosovar Ramush Haradinaj. Nici acesta, nici ambasada SUA nu au comentat ştirea.

Ca reacţie la introducerea tarifelor comerciale de către Kosovo, Serbia s-a retras de la dialogul mediat de Uniunea Europeană pentru normalizarea relaţiilor între Pristina şi Belgrad, deşi fără reconciliere celor două ţări nu le este deschisă calea către aderarea la Uniune.

Citește și : Pompeo va cere ONU să îl recunoască pe Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei

Statele Unite au condus campania de bombardamente a NATO asupra forţelor sârbe în timpul războiului din Kosovo din 1999, pentru a opri expulzarea etnicilor albanezi. SUA şi alte peste 100 de ţări au recunoscut ulterior independenţa Kosovo, în schimb Serbia, Bosnia-Herţegovina, Rusia şi cinci ţări membre UE, printre care şi România, nu consideră că fostul teritoriu sârbesc este un stat independent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice

Franța a interzis jurnaliștilor și fizioterapeuților din Rusia și Belarus să participe la Jocurile Olimpice Autoritățile din Franța, temându-se de posibili „spioni”, au refuzat accesul...

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră care fac escală în oraş Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care...

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii

Mircea Baciu, primul moldovean care a cucerit cele mai înalte șapte vârfuri ale lumii Alpinistul Mircea Baciu este primul moldovean care a ajuns pe cele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.