SUA cer mai multă transparenţă în privinţa bugetului OMS

Publicat:

Statele Unite, unul din principalii contributori ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au cerut marţi o mai mare transparenţă a bugetului acestei importante agenţii a ONU, înainte ca ea să lanseze o reformă majoră a sistemului său de finanţare ce ar trebui să o facă mai puternică, relatează AFP, potrivit agrepres.

Deşi este una dintre cele mai mari agenţii ale ONU, OMS este întotdeauna în căutare de fonduri noi pentru a răspunde tot mai numeroaselor solicitări de ajutor, aşa cum a arătat şi pandemia de COVID-19 din ultimii doi ani. Însă creşterea finanţării nu este atât de uşoară, aşa cum o arată şi solicitarea Washingtonului.


Citeşte şi: Termenul limită pentru vaccinarea anti-Covid a personalului NHS urmează să fie amânat – Black News

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care sigur va fi reales pentru un al doilea mandat în mai, este în favoarea unei reforme cruciale a finanţării.

“SUA încearcă să înţeleagă mai bine mecanismele de finanţare actuale, îmbunătăţirea eficienţei şi modul în care sunt luate deciziile, înainte de o majorare a contribuţiilor obligatorii”, a declarat reprezentanta SUA, Loyce Pace, de la Departamentul Sănătăţii, în cadrul unei reuniuni pe acest subiect la OMS.

La fel ca SUA, şi alte ţări membre “şi-au exprimat dorinţa fermă de a îmbunătăţi gestionarea şi transparenţa, în special în privinţa finanţării durabile”, a adăugat ea.

Beneficiind de 5,84 de miliarde de dolari pentru exerciţiul financiar bienal 2020/2021 (6,1 miliarde de dolari pentru 2022/2023), OMS are bugetul “unui spital de talie medie dintr-o ţară dezvoltată”, şi-a exprimat regretul Tedros Adhanom Ghebreyesus cu altă ocazie.

La reuniunea de marţi a Consiliului Executiv al OMS, el a făcut apel din nou la o majorare a bugetului şi a cerut, aşa cum o fac mai mulţi experţi, ca partea de cotizaţii obligatorii ale statelor membre să reprezinte 50% din bugetul organizaţiei până în 2028-2029.

În acest moment însă, ea nu reprezintă decât 16%. Restul sunt contribuţii voluntare ale unor donatori publici şi privaţi care decid cum poate OMS aloca fondurile, ceea ce complică activitatea organizaţiei şi o privează de flexibilitate.

“Orice majorare a contribuţiilor obligatorii trebuie însoţită de reforme pentru modificarea metodei de bugetare şi pentru o mai bună ierarhizare a iniţiativelor, cu scopul de a garanta că funcţiile esenţiale ale OMS sunt mereu finanţate”, a afirmat la rândul său reprezentanta franceză Christine Berling, în numele UE.

Transparenţa şi finanţarea durabilă trebuie să meargă mână în mână, a subliniat directorul general al OMS. El a avertizat de asemenea că “vom fi prinşi într-un cerc vicios” dacă chestiunile privind transparenţa “sunt văzute ca o condiţie prealabilă”.

Aceste dezbateri survin în contextul în care Consiliul Executiv al OMS l-a recomandat marţi pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, singurul candidat în cursă, pentru a fi reales la conducerea organizaţiei.

În timpul discuţiilor, numeroase state au făcut apel la consolidarea finanţării OMS, subliniind totodată necesitatea de a găsi mijloace de a face economii. Alte ţări au subliniat că o reformă a finanţării nu trebuie să însemne o supraîncărcare a ţărilor defavorizate.

Într-un articol de opinie publicat înaintea reuniunii, şase foşti lideri politici, printre care britanicul Gordon Brown, neozeelandeza Helen Clark şi liberiana Ellen Johnson Sirleaf au atras atenţia că independenţa financiară a OMS este într-o continuă scădere.

Citeşte şi: Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

În opinia lor, cea mai bună soluţie ar fi fixarea cotizaţiilor obligatorii la un nivel apropiat de 80%, ca la începutul anilor 1980. O opţiune ar fi şi acceptarea propunerii făcute de un grup de lucru condus de statele membre ale OMS conform căreia această cotă ar trebui să fie de 50%.

Această propunere nu a adunat niciun consens, mandatul grupului de lucru fiind prelungit marţi până în mai.

Consolidarea finanţării durabile a OMS înseamnă întărirea independenţei sale, a spus şi reprezentantul Austriei, Clemens Martin Auer, în opinia căruia este vorba de o “problemă existenţială” pentru organizaţie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.