SUA cer o dezbatere în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului cu privire la situaţia din Xinjiang

Publicat:

Statele Unite ale Americii au cerut luni o dezbatere în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la situaţia drepturilor omului din Xinjiang, în nord-vestul Chinei, unde Beijingul este acuzat de crime împotriva umanităţii, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Este pentru prima dată în istoria Consiliului pentru Drepturile Omului, creat în 2006, când un proiect de rezoluţie vizează China, notează AFP.


Citeşte şi: Fiona a ucis doi oameni în Canada; Florida şi Cuba se pregătesc deja pentru o altă furtună puternică – Black News

Textul solicită ca dezbaterea despre Xinjiang să aibă loc cu ocazia celei de-a 52-a sesiuni a Consiliului, care urmează să aibă loc în primul trimestru al anului 2023.

Proiectul de rezoluţie a fost depus cu sprijinul Regatului Unit, Canadei, Suediei, Danemarcei, Finlandei, Islandei şi Norvegiei.

Rezoluţia va fi supusă votului celor 47 de state membre ale Consiliului pe 6 sau 7 octombrie.

Textul, foarte succint, ia act “cu interes de evaluarea” publicată pe 31 august de Oficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului cu privire la regiunea autonomă uigură Xinjiang.

Xinjiang a fost mult timp scena unor atacuri sângeroase pe care guvernul le pune pe seama separatiştilor şi islamiştilor uiguri, principalul grup etnic al regiunii.

De câţiva ani, China a fost acuzată – cu dovezi materiale şi documente – de ţări occidentale şi organizaţii pentru drepturile omului că ar fi închis în lagăre în Xinjiang peste un milion de uiguri şi alţi membri ai unor minorităţi musulmane, inclusiv kazahi. Beijingul respinge aceste acuzaţii, susţinând că luptă împotriva terorismului şi pentru a asigura dezvoltarea regiunii.

În raportul său, Înaltul Comisar nu vorbeşte despre genocid, ci menţionează posibile “crime împotriva umanităţii” şi “dovezi credibile” de tortură şi violenţe sexuale, solicitând comunităţii internaţionale să acţioneze.

Beijingul a respins cu vehemenţă aceste acuzaţii şi a criticat raportul, acuzând ONU că a devenit “zbirul şi complicele Statelor Unite şi Occidentului”.

În ultimele săptămâni, China a exercitat în culise, la Geneva, presiuni semnificative asupra ţărilor pentru a contracara orice iniţiativă împotriva sa, în timp ce ţările occidentale şi aliaţii lor fac obiectul presiunilor intense din partea unor ONG-uri pentru a prezenta Consiliului o rezoluţie prin care să condamne încălcările şi să dispună o anchetă.

Citeşte şi: Politicieni de dreapta salută victoria Giorgiei Meloni în alegerile din Italia – Black News

“Nu ne este frică”, a reiterat săptămâna trecută directorul pentru informaţii din Xinjiang, Xu Guixian. “Suntem gata să ne luptăm”, a asigurat el în faţa presei la Geneva.

Întrebat cum va răspunde Beijingul la o rezoluţie a Consiliului drepturilor omului, acesta a spus că ţara sa va adopta “contramăsuri adecvate”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CSP a numit în funcție cinci noi procurori

CSP a numit în funcție cinci noi procurori Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat să numească în funcție cinci candidați la funcția de procuror,...

CEC a aprobat Programul alegerilor prezidențiale și a referendumului

CEC a aprobat Programul alegerilor prezidențiale și a referendumului Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare...

Un diplomat nord-coreean de rang înalt la post în Cuba a dezertat în Coreea de Sud

Un diplomat nord-coreean de rang înalt la post în Cuba a dezertat în Coreea de Sud Un diplomat nord-coreean de rang înalt aflat în post...

Bărbatul dispărut din Sîngerei a fost găsit viu şi nevătămat în Capitală

Bărbatul dispărut din Sîngerei a fost găsit viu şi nevătămat în Capitală Bărbatul din Sîngerei, care era de negăsit de o lună jumătate, a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.