X

SUA cer ridicarea embargoului impus Qatarului

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut duminică Arabiei Saudite şi altor aliaţi arabi ai SUA din regiune să pună capăt disputei cu Qatarul, relatează dpa, potrivit agerpres.

Disputa “durează de prea mult timp”, a declarat el presei în capitala Qatarului, Doha, între întâlniri cu oficiali guvernamentali din această ţară.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

El şi-a exprimat regretul că nu au fost înregistrate decât mici progrese în discuţiile pentru soluţionarea acestei dispute.

Totodată, Pompeo a anunţat, separat, că SUA şi Qatarul au semnat un acord pentru extinderea unei baze aeriene importante.

Qatarul găzduieşte baza aeriană Al-Udeid, sediul regional al Centrului de Comandă al SUA. Baza a servit ca o rampă de lansare cheie pentru coaliţia condusă de SUA care luptă împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

“Qatarul găzduieşte 13.000 de militari ai SUA şi ai coaliţiei la Baza Aeriană Al-Udeid”, a spus Pompeo.

“Trebuie să ştiţi că vorbesc în numele poporului american când vă spun că suntem recunoscători pentru disponibilitatea ţării dvs. de a se asigura că baza aeriană poate satisface nevoile armatei americane în următoarele decenii”, a declarat secretarul de stat american la un forum de dialog strategic SUA-Qatar la Doha.

“Parteneriatul nostru strategic acoperă multe zone şi continuă să se extindă”, a adăugat el.

Pompeo este pe punctul să îşi încheie un turneu fulger în nouă ţări din Orientul Mijlociu pentru a atrage sprijin în favoarea unei coaliţii mai puternice împotriva Iranului, dar şi pentru a aplana îngrijorările aliaţilor din regiune privind angajamentele SUA faţă de ei.

Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

El a zburat duminică la Riad, capitala Arabiei Saudite, iar luni se va afla în Oman şi Kuweit.

Arabia Saudită, Egiptul, Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite au impus o blocadă Qatarului în urmă cu peste un an, tăind legăturile terestre şi maritime în încercarea de a-i lovi economia. Statele vecine spun că Doha este prea prietenoasă cu Iranul, prea independentă şi susţine prea tare grupuri islamiste de opoziţie pe care autocraţii din regiune ar vrea să le elimine.

Qatarul a respins acuzaţiile că ar sprijini terorismul. 

Tags: Arabia sauditaBahrainBahrainulbaza aeriană Al-UdeiddohaegiptMike PompeoqatarSUA
Categorii: Sinteze