X

SUA cer stabilirea responsabilităţilor pentru crima dublă din Amazonia

Statele Unite au cerut vineri stabilirea responsabilităţilor pentru uciderea unui jurnalist britanic şi a unui expert recunoscut în problemele popoarelor indigene din Amazonia braziliană, salutând cu aceeaşi ocazie apărătorii pădurilor tropicale, notează AFP, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a prezentat condoleanţe familiei jurnalistului Dom Phillips şi a ghidului şi expertului său Bruno Pereira, declarând că au fost “asasinaţi pentru sprijinul acordat conservării pădurii tropicale şi populaţiei indigene de acolo”.

Citește și : Olanda şi-a retras obiecţiile faţă de acordarea statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina

“Îndemnăm la stabilirea responsabilităţilor şi trimiterea autorilor în faţa justiţiei. Trebuie să ne intensificăm colectiv eforturile pentru a proteja apărătorii mediului şi jurnaliştii”, a spus el pe Twitter.

Dubla crimă a fost confirmată la câteva zile după ce preşedintele american, Joe Biden, a avut o primă întâlnire cu omologul său brazilian, Jair Bolsonaro.

Dispariţia celor doi bărbaţi a reînviat criticile la adresa acestuia din urmă, acuzat că a încurajat invadarea ţinuturilor indienilor prin discursurile sale în favoarea exploatării resurselor celei mai mari păduri tropicale din lume.

Într-un interviu, şeful statului brazilian a părut să îi acuze pe jurnalist şi pe expert că au întreprins o călătorie “iresponsabilă” într-o zonă în care primul era “prost văzut”.

Poliţiştii însărcinaţi cu elucidarea morţii lui Dom Phillips şi a lui Bruno Pereira a afirmat vineri că această dublă crimă nu a avut un “finanţator” provenit din rândul vreunei “organizaţii criminale”, versiune contestată de o asociaţie a popoarelor indigene.

Citește și : Olaf Scholz: ‘Este necesară menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin’

Aliat al fostului preşedinte american Donald Trump, Jair Bolsonaro a părut, totuşi, relaxat după întâlnirea sa cu Joe Biden în marja Summitului Americilor la Los Angeles, săptămâna trecută.

În cursul întâlnirii, Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la schimbările climatice şi defrişările din Amazonia, reaminteşte AFP.

Tags: amazoniaBruno PereiraDom PhillipsjurnalistNed PriceStatele Unite
Categorii: Știrile zilei