SUA ‘condamnă ferm’ pedeapsa impusă opozantului rus Navalnîi

Publicat:

Statele Unite “condamnă ferm” pedeapsa de 19 ani de închisoare impusă vineri opozantului rus Aleksei Navalnîi, a declarat şeful diplomaţiei Antony Blinken, asigurând că Kremlinul nu poate “înăbuşi adevărul”, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“Navalnîi ar trebui eliberat”, a adăugat secretarul de stat într-un mesaj pe Twitter, redenumit “X”.


Citește și : Weekendul începe cu temperaturi de până la +39ºC

 

“Aceasta este concluzia nedreaptă a unui proces inechitabil”, a asigurat printre altele purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat într-un comunicat, referindu-se la o nouă sentinţă judecătorească bazată “pe acuzaţii nefondate de aşa-zis +extremism+”.

“Prin desfăşurarea acestui nou proces în secret şi limitând accesul avocaţilor lui Navalnîi la presupusele probe, autorităţile ruse au demonstrat încă o dată (…) că nu acordă un proces echitabil celor care îndrăznesc să critice regimul”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Deja închis pentru nouă ani în condiţii dure, principalul adversar al Kremlinului a fost condamnat vineri la 19 ani de închisoare pentru “extremism” după un proces cu uşile închise.

Militantul anticorupţie, în vârstă de 47 de ani, îşi va ispăşi pedeapsa într-o colonie cu “regim special”, unul dintre penitenciarele cu cea mai sinistră reputaţie în Rusia, de obicei destinat celor mai periculoşi criminali şi condamnaţi pe viaţă.

Londra a denunţat, la rândul său, vineri condamnarea adversarului rus Aleksei Navalnîi la 19 ani de închisoare, asigurând că “disidenţa nu poate fi redusă la tăcere” şi cerând “eliberarea imediată” a acestuia.

Citește și : Weekendul începe cu temperaturi de până la +39ºC

Această condamnare “demonstrează dispreţul total al Rusiei pentru cele mai elementare drepturi ale omului”, a scris secretarul britanic de externe James Cleverly pe X (ex-Twitter), citat de AFP.

Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi i-a chemat vineri pe ruşi să continue “să reziste” în faţa Kremlinului, după ce a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru “extremism”, o pedeapsă pe care a spus că o consideră “condamnare pe viaţă”.

 

 

“Sunteţi forţaţi să vă părăsiţi Rusia fără a vă lupta cu banda de trădători, hoţi şi ticăloşi care a luat puterea. (Vladimir) Putin nu trebuie să-şi atingă scopul. Nu vă pierdeţi voinţa de a rezista”, a scris Navalnîi, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook de echipa sa şi citat de AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service

Ronald Rowe, numit director interimar al US Secret Service Directorul adjunct al US Secret Service, Ronald Rowe, a fost numit la conducerea Secret Service după...

Zelenski, către trimisul Papei Francisc: ‘Trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil’

Zelenski, către trimisul Papei Francisc: 'Trebuie să punem capăt războiului cât mai repede posibil' Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit marţi la Kiev pe secretarul...

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022 Șeful forțelor...

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii Preşedintele american Joe Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.