X

SUA confirmă primul caz de gripă aviară fără proveniență animală cunoscută

SUA confirmă primul caz de gripă aviară fără proveniență animală cunoscută

Un caz de gripă aviară H5N1 a fost confirmat în Missouri, SUA, fiind primul caz fără expunere cunoscută la animale.

Un nou caz de gripă aviară H5N1 a fost confirmat în Statele Unite, ridicând numărul total de cazuri la 14 în acest an. Cazul recent, înregistrat în statul Missouri, este primul din această serie în care pacientul nu a avut contact cunoscut cu animale, ceea ce ridică semne de întrebare pentru autoritățile sanitare, potrivit stiripesurse.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Toate celelalte cazuri raportate anterior au fost asociate cu muncitori din fermele de păsări sau bovine infectate.

Pacientul, un adult, a fost testat pozitiv pe 22 august, iar autoritățile din domeniul sănătății au confirmat ulterior că este vorba de tulpina H5N1, scrie Science Alert.

Deși persoana afectată nu a prezentat legături clare cu animale infectate, se consideră posibilă o expunere accidentală.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Deși virusul nu a fost transmis mai departe la alte persoane, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA monitorizează cu atenție evoluția acestui caz și fac teste suplimentare pentru a determina modul în care virusul a fost contractat și dacă există semne de adaptare la transmiterea între mamifere.

În prezent, CDC este de părere că riscul de transmitere a virusului în rândul populației generale rămâne scăzut.

Tags: animalegripa aviaraSUA
Externe