SUA consideră că e ‘iresponsabil’ din partea europenilor să ceară Irakului să le judece cetăţenii jihadişti

Publicat:

SUA au afirmat joi că este “iresponsabil” din partea anumitor ţări europene, precum Franţa, să ceară Irakului să le judece cetăţenii, membri ai grupării jihadiste Statul Islamic, care sunt în prezent deţinuţi în Siria, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Ar fi iresponsabil din partea unei ţări să aştepte de la Irak să rezolve această problemă în locul său”, a declarat coordonatorul acţiunii antiteroriste din SUA, Nathan Sales, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul unei reuniuni a coaliţiei anti-SI de la Washington. El a făcut din nou apel la toate părţile să-şi repatrieze şi apoi să-şi judece cetăţenii, dar nu a ascuns faptul că reuniunea s-a încheiat fără un acord pe această temă.


Citește și : Atac urmat în California: Un al doilea adolescent a murit în urma rănilor suferite

Mai multe mii de jihadişti străini sunt deţinuţi în prezent în închisori kurde din Siria. Riscul pe care îl presupune această situaţie a fost reamintit de recenta ofensivă turcă împotriva forţelor kurde din regiune, care a provocat temeri că deţinuţii vor reuşi să evadeze.

În Siria, “situaţia se poate schimba într-o clipită”, a apreciat Nathan Sales. “Credem că ar trebui să existe un sentiment de urgenţă să-i repatriem acum, cât mai există timp”, a adăugat el.

Numeroase ţări, printre care şi Franţa, refuză totuşi să-şi repatrieze cetăţenii şi vor care ei să fie judecaţi în locul în care au comis crimele, chiar dacă asta e o problemă complicată în zonele sub control kurd în Siria, cu statut juridic incert.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian s-a deplasat la Bagdad la jumătatea lui octombrie pentru a pune la punct o cooperare care să permită judecarea în Irak a jihadiştilor francezi deţinuţi în prezent în Siria. De asemenea, a fost evocată crearea unui mecanism judiciar internaţional special.

Citește și : Comisia Europeană a lansat proceduri împotriva Marii Britanii pentru că nu a propus un nou comisar

“Credem că a le cere unor ţări din regiune să-i aducă pe combatanţii străini dintr-un alt stat, să-i judece şi să-i încarcereze acolo, nu este o opţiune viabilă. Asta nu ar fi eficient”, a subliniat responsabilul american.

De asemenea, “nu credem că înfiinţarea de tribunale internaţionale ad hoc ar fi eficace” pentru că “ar costa o avere şi tot nu ar avea aceeaşi capacitate de a face dreptate ca jurisdicţiile naţionale”, a apreciat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.