SUA şi Coreea de Sud încep exerciţii militare de amploare. Washingtonul trimite un submarin nuclear în zonă

Publicat:

Marina Statelor Unite şi marina Coreei de Sud încep săptămâna viitoare un important exerciţiu naval, într-o nouă demonstraţie de forţă faţă de Coreea de Nord şi programele sale nuclear şi balistic, a anunţat vineri US Navy, relatează AFP, conform agerpres.

Tensiunile în peninsulă au atins cote maxime în ultimele luni din cauza amplificării lansărilor de rachete de către Phenian, care a efectuat de asemenea la 3 septembrie cel mai puternic test nuclear până în prezent. În acelaşi timp, Nordul şi preşedintele american Donald Trump au ajuns să se ameninţe reciproc cu războiul.


De atunci, Washingtonul a intensificat exerciţiile militare cu Coreea de Sud şi Japonia, cei mai apropiaţi aliaţi ai săi în regiune.

Flota a 7-a a marinei americane a anunţat că portavionul USS Ronald Reagan şi două distrugătoare vor participa la exerciţiu alături de nave sud-coreene.

Manevrele vor avea loc în perioada 16-26 octombrie în Marea Japoniei şi în Marea Galbenă şi vor consolida “comunicaţiile şi parteneriatul” între marina americană şi cea sud-coreeană, adaugă Flota a 7-a într-un comunicat.

Phenianul a avertizat în prealabil în legătură cu manevrele comune.

“Dacă imperialiştii americani şi marionetele lor sud-coreene provoacă un război de agresiune nucleară împotriva noastră, nu ar face decât să-şi grăbească propria moarte”, a pus în gardă agenţia oficială KCNA.

Armata americană îşi arată forţa în ultimele zile în peninsulă. Submarinul nuclear USS Michigan a sosit vineri în portul sud-coreean Busan, potrivit agenţiei Yonhap, la câteva zile după plecarea unui alt submarin nuclear, USS Tuscon.

La începutul săptămânii, două bombardiere supersonice grele au survolat regiunea, în primul exerciţiu de noapte implicând aviaţia japoneză şi cea sud-coreeană. 

Un submarin nuclear american a ajuns în Coreea de Sud

Un submarin nuclear al Statelor Unite, echipat cu peste 150 de rachete Tomahawk, a ajuns vineri în Coreea de Sud, iar Marina americană susţine că este vorba despre o vizită de rutină, relatează site-ul agenţiei Yonhap, potrivit mediafax.

Submarinul USS Michigan (SSGN-727) a ajuns în portul Busan, aflat în sudul ţării, ca parte a unei acţiuni programate în mod regulat în Pacificul de Vest, potrivit autorităţilor americane. Totuşi, este primul submarin nuclear care ajunge în Coreea de Sud în ultimele şase luni.

Echipat cu peste 150 de rachete tactice Tomahawk care au o rază de aproximativ 2.000 de kilometri, USS Michigan cântăreşte 18.000 de tone şi este unul dintre cele mai mari submarine din lume. Este capabil să ţintească ţinte esenţiale din Coreea de Nord şi să susţină misiunile Forţelor Operationale Speciale (SOF).

Marina SUA a precizat că submarinele sale cu rachete ghidate oferă o capacitate de luptă fără precedent, în special în operaţiuni speciale desfăşurate de pe o platformă secretă din regiune.

“De-a lungul acestei acţiuni, echipajul a fost extrem de profesionist şi devotat. Toţi cei aflaţi la bord sunt pregătiţi pentru o misiune şi sunt mândru că sunt căpitanul lor”, a declarat Gustavo Gutierrez, comandantul submarinului USS Michigan.

Între timp, portavionul USS Ronald Reagan (CVN-76) este programat să efectueze exerciţii comune cu nave de război sud-coreene în Marea Chinei de Est, săptămâna viitoare.

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a declarat că situaţia actuală din Coreea de Nord nu mai poate continua şi a indicat faptul că a avut în minte Coreea de Nord când a descris o adunare a liderilor militari americani ca fiind “calmul înainte de furtună”.

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit cu echipa de securitate naţională pentru a discuta opţiuni privind un răspuns la o eventuală agresiune din partea Coreei de Nord şi privind ameninţarea nucleară nord-coreeană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.