SUA critică dependența europeană de gazul rusesc

Publicat:

Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a criticat vineri la Kiev proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care urmează să fie construit pe sub Marea Baltică între Rusia şi Germania, ocolind Ucraina, oficialul american avertizând asupra dimensiunii ”strategice” a dependenţei europene de gazul rusesc, relatează AFP, potrivit agerpres.

”De ce Europa devine şi mai dependentă de resursele energetice ruseşti ?”, s-a întrebat Bolton într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.


Citește și : UE va regreta planul său de ajutor economic pentru Iran, avertizează Netanyahu

Bolton şi-a exprimat îndeosebi preocuparea în legătură cu ”importanţa strategică” pe care o are ”dependenţa puternică faţă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz natural”.

”Există alte surse posibile de gaz natural provenit din principalele zăcăminte de gaz situate în Mediterana orientală, în Israel”, a afirmat el, menţionând de asemenea ”capacitatea SUA de a exporta gaz natural lichefiat (GNL), precum şi diverse alte surse posibile”.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul Nord Stream 2, pe care concernul rus Gazprom speră să-l dea în funcţiune la sfârşitul lui 2019. El urmează să dubleze capacităţile de livrare dintre Rusia şi Germania, pe sub Marea Baltică, evitând Ucraina.

În prezent, Gazprom acoperă 35 % din consumul de gaz al UE şi jumătate din livrări tranzitează Ucraina.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o sâmbăta trecută cu Vladimir Putin la Berlin, cancelarul german Angela Merkel, care susţine acest proiect, a estimat că Ucraina trebuie ”să aibă un rol în tranzitul de gaz către Europa”, chiar după intrarea în funcţiune a Nord Stream 2.

Putin a estimat că proiectul ”răspunde cererii crescânde a economiei europene pentru resurse energetice”. Miercuri el a dat asigurări că gazul rusesc este mai interesant decât GNL-ul american pentru europeni şi s-a declarat dispus unei concurenţe cu SUA cu condiţia ca ea să fie ”onestă”.

Statele Unite, mare producător de gaz natural, s-au lansat recent într-o ofensivă comercială în căutarea de noi pieţe, ofensivă susţinută de către Donald Trump.

Citește și : John Bolton: SUA, pregătite să ajute Ucraina să contracareze o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegeri

În luna august, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirma că SUA ar putea deveni un partener strategic al UE pentru aprovizionarea sa cu GNL, cu condiţia de a practica ”preţuri competitive”.

Dar transportul de GNL cu vaporul pentru moment este mult mai scump decât aducerea gazului rusesc prin conductă

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.