SUA denunţă afirmaţiile ‘periculoase’ ale Rusiei pe tema unei eventuale aderări a Bosniei la NATO

Publicat:

Washingtonul a denunţat afirmaţiile “periculoase” ale ambasadorului rus în Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, Igor Kalabuhov, care a declarat că Moscova va reacţiona la o eventuală aderare a Bosniei la NATO şi care a evocat în acest context situaţia din Ucraina, informează vineri AFP , potrivit agerpres

Pe fondul ul invaziei ruse în Ucraina, eventualitatea unei destabilizări a Bosniei provoacă şi mai mare îngrijorare, în condiţiile în care integritatea sa a fost serios ameninţată în ultimele luni de liderul politic al sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, considerat un apropiat al Moscovei, notează AFP.


Citește și : Ucraina deţine controlul asupra zonelor-cheie ale ţării

Această ţară, divizată după războiul din anii 1990 conform liniilor de fractură etnică, este compusă din două entităţi: una sârbă (Republika Srpska) şi una croato-musulmană.

Întrebat săptămâna aceasta la Televiziunea publică bosniacă (FTV) cu privire la atitudinea Moscovei în cazul unei aderări a Bosniei la NATO, ambasadorul rus la Sarajevo, Igor Kalabuhov, a făcut nişte declaraţii ambigui, din care a reieşit totuşi că Rusia va reacţiona.

“Suntem pentru ca Federaţia Bosnia şi Herţegovina să decidă. Dacă într-o zi ea decide să fie membru al indiferent cărei organizaţii, aceasta este o problemă internă. Însă răspunsul nostru este altă chestiune. Exemplul Ucrainei arată la ce ne aşteptăm. Dacă va exista vreun pericol, vom răspunde”, a spus Kalabuhov, în sârbo-croată.

Potrivit ambasadei SUA la Sarajevo, acestea sunt nişte “ameninţări periculoase, iresponsabile şi inacceptabile”. “Nicio parte terţă nu are un cuvânt de spus în acordurile în domeniul securităţii dintre NATO şi ţări suverane. Noi vom continua să susţinem ferm Bosnia, care ia deciziile necesare pentru a-şi asigura locul în cadrul comunităţii naţiunilor euro-atlantice”, a scris pe Twitter ambasada SUA.

Membrii musulman şi croat al preşedinţiei tripartite a Bosniei au denunţat la rândul lor afirmaţiile diplomatului rus.

“Declaraţia ambasadorului rus, potrivit căreia Rusia va reacţiona în cazul aderării Bosniei la NATO şi menţionarea Ucrainei în acest context, reprezintă o ameninţare inacceptabilă şi un atac împotriva suveranităţii Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei”, a declarat într-un comunicat membrul musulman al preşedinţiei, Sefik Dzaferovic.

Potrivit membrului croat al preşedinţiei, Zeljko Komsic, este vorba de “ameninţări nu doar la adresa Bosniei, ci şi de ameninţări împotriva păcii şi stabilităţii în Balcanii de Vest”.

Citește și : Armata ucraineană a declanşat operaţiuni de eliminare a forţelor ruseşti de la periferia Kievului

Colegul lor sârb în preşedinţia prin rotaţie, Milorad Dodik, pledează pentru o “neutralitate militară” şi se opune aderării Bosniei la NATO.

În această ţară, unde cele trei comunităţi îşi împart pârghiile puterii, orice decizie importantă trebuie luată prin consens, aminteşte AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.