SUA denunță o ‘parodie de alegeri’ în estul separatist al Ucrainei

Publicat:

SUA au denunţat luni o ‘parodie de alegeri’ în estul separatist al Ucrainei după scrutinele de duminică, care au permis Rusiei să-şi consolideze poziţia în aceste teritorii ce scapă controlului Kievului deja de peste patru ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘SUA se alătură prietenilor noştri şi aliaţilor europeni în condamnarea acestei parodii de ‘alegeri’ din 11 noiembrie în estul Ucrainei, aflat sub control rusesc’, a denunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, într-un comunicat în care cuvântul ‘alegeri’ este pus în ghilimele.


Citește și : Jens Stoltenberg: Europa apărării nu trebuie întărită în detrimentul NATO

‘Procesele ilegale de ieri (duminică) reprezintă o tentativă a Moscovei de a-şi instituţionaliza intermediarii în Donbas, aşa-numitele ‘republici populare Doneţk şi Lugansk”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane.

După o întâlnire, duminică, la Paris cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, şeful statului francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au apreciat într-un comunicat comun că aceste alegeri sunt ‘ilegale şi nelegitime’.

Aceste scrutine ‘nu-şi au locul în cadrul acordurilor de la Minsk’, semnate în februarie 2015, a declarat de asemenea Departamentul de Stat.

Scrutinele de duminică au permis alegerea ‘preşedinţilor’ şi ‘deputaţilor’ pentru cele două ‘republici populare’ create de rebelii din Doneţk (DNR) şi din Lugansk (LNR).

Actualii lideri interimari Denis Puşilin (Doneţk) şi Leonid Pasecinik (Lugansk) au câştigat cu 60,9% din voturi şi respectiv cu 68% din sufragii, conform rezultatelor finale.

Potrivit analiştilor, aceste alegeri permit Moscovei să-i prezinte pe liderii separatişti ca pe nişte politicieni aleşi în mod democratic şi, în consecinţă, mai frecventabili decât predecesorii lor, percepuţi drept comandanţi de război.

Citește și : Maroc: Manifestaţii ale elevilor împotriva menţinerii orei de vară

Rusia şi Ucraina au relaţii tensionate de la sosirea la putere la Kiev, în 2014, a forţelor prooccidentale în urma mişcării de contestare din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei), ce a fost urmată de anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi de conflictul cu separatiştii în estul ţării, soldat cu peste 10.000 de morţi.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de sprijin militar pentru separatişti, în timp ce Moscova dezminte acuzaţiile, în pofida numeroaselor dovezi în acest sens.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.