SUA denunţă vizita unui lider israelian de extremă dreapta la un memorial controversat

Publicat:

SUA au calificat joi drept “respingătoare” vizita lui Itamar Ben Gvir, politician marcant al extremei drepte israeliene şi care ar putea ocupa un post important în viitorul guvern al lui Benjamin Netanyahu, la un memorial pentru omagierea rabinului extremist Meir Kahane, informează AFP, potrivit agerpres.

“A celebra moştenirea unei organizaţii teroriste este respingător. Nu există alt cuvânt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, întrebat în legătură cu acest subiect în timpul unei conferinţe de presă.


Citeşte şi: Kievul minimalizează ameninţarea unui atac nuclear, dar observă o disciplinare a forţelor ruse – Black News

SUA rămân “preocupate, după cum am spus-o deja, de moştenirea lăsată de Kahane Chai (partid israelian extremist – n.r.) şi utilizarea persistentă a retoricii de extremă dreapta”, îndemnând totodată “toate părţile la reţinere şi la abţinere de la acţiuni ce nu pot decât să amplifice tensiunile”.

Cunoscut pentru discursurile sale anti-arabe, Itamar Ben Gvir ar putea prelua Ministerul Securităţii Interne, un post-cheie în contextul conflictului israeliano-palestinian care traversează cele mai grave violenţe din ultimii şapte ani.

În timpul ceremoniei care a avut loc joi la Ierusalim, Itamar Ben Gvir a declarat că “principala caracteristică a rabinului Kahane era iubirea (…). Iubirea faţă de Israel fără compromisuri şi alte consideraţiuni”, potrivit presei israeliene. Însă el a fost huiduit atunci când a spus că “nu susţine expulzarea tuturor arabilor”.

Într-un recent interviu pentru AFP, Itamar Ben Gvir a dat asigurări că şi-a schimbat opinia. “În urmă cu 20 de ani spuneam că trebuie expulzaţi toţi arabii, nu mai cred asta acum, însă nu-mi voi cere scuze”, a spus el.

Itamar Ben Gvir se inspiră în ideologia sa din cea a rabinului extremist Meir Kahane, a cărui mişcare Kach este interzisă în Israel după asasinarea în 1994 a 29 de palestinieni şi rănirea altor 150 în timpul rugăciunii lor la Hebron, în Cisiordania, de către unul dintre simpatizanţii săi, Baruch Goldstein.

Citeşte şi: Coreea de Sud spune că NU vinde americanilor obuze de artilerie destinate ucrainenilor – Black News

SUA au desemnat Kahane Chai, o ramificare a mişcării Kach, drept organizaţie teroristă străină în 1997.

Meir Kahane a fost un rabin născut în SUA şi ex-deputat israelian ce pleda pentru expulzarea arabilor din Israel. El a fost asasinat la New York în 1990.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa

Regele danez îşi declară dragostea pentru Groenlanda în timpul unei vacanţe alături de familia sa Regele Frederik al X-lea al Danemarcei a declarat că Groenlanda...

FOTO – David și Victoria Beckham au recreat scenele nunții de acum 25 de ani. Hainele violet le vin încă turnate

David și Victoria Beckham au recreat scenele nunții de acum 25 de ani. Hainele violet le vin încă turnate David și Victoria Beckham au purtat...

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani

Actorul american Mike Heslin a murit la vârsta de 30 de ani Actorul american Mike Heslin, care apare în serialul ”Special Ops: Lioness”, a murit...

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală

Semne că ne revenim!? Tânăra generație renunță la aplicațiile de întâlniri pentru a cunoaște oamenii în viața reală Specialiștii spun că generația Z renunță la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.