SUA îşi deschid din nou porţile pentru refugiaţi, dar 11 ţări rămân în continuare pe lista neagră

Publicat:

Statele Unite vor accepta din nou refugiaţi, la patru luni după o decizie de suspendare extrem de controversată, a anunţat marţi Casa Albă, care a precizat însă că interdicţia se aplică în continuare refugiaţilor din 11 ţări cu ‘risc ridicat’, cele mai multe majoritar musulmane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această interdicţie temporară a făcut obiectul unei lungi dispute judiciare de la introducerea sa de către Donald Trump odată cu venirea acestuia la Casa Albă în ianuarie, decretul stârnind în continuare polemici.


Curtea Supremă a permis în cele din urmă în iunie punerea parţială în aplicare a decretului, ceea ce trebuia să lase timp responsabililor serviciilor de migraţie americane să revizuiască procedurile şi metodele de verificare a antecedentelor solicitanţilor de azil.

Citeşte şi: Dezvăluiri spectaculoase – Hillary Clinton a finanţat în parte dosarul anti-Trump (presă)

Această revizuire “face naţiunea noastră mai sigură”, este scris în noul decret care a fost semnat marţi de Donald Trump şi care relansează sistemul de primire de refugiaţi.

Refugiaţii vor fi supuşi de acum unor verificări ‘mai atente’, fiind analizate în detaliu activitatea lor pe reţelele de socializare şi istoricul legăturilor lor, a explicat Jennifer Higgins, unul din reprezentanţii departamentului pentru refugiaţi din cadrul serviciilor americane de imigraţie.

“Securitatea americanilor este prioritatea noastră”, a declarat ea presei.

Noul decret este însoţit de o reducere semnificativă a numărului de permise de intrare pentru refugiaţi în SUA pentru anul viitor.

Preşedintele democrat Barack Obama a fixat limita la 110.000 de refugiaţi pentru anul fiscal 2017, care s-a încheiat la 30 septembrie.

De la venirea sa la Casa Albă, Donald Trump a scăzut plafonul la 53.000, încercând în acelaşi timp să introducă măsura de suspendare a programului. Pentru 2018, republicanul a redus şi mai mult această limită, la 45.000.

Citeşte şi: Partidul Comunist a confirmat al doilea mandat pentru preşedintele Xi şi a ales noile structuri de conducere

Responsabilii Administraţiei Trump au refuzat să enumere cele 11 ţări încă excluse, însă au trimis o listă datând din 2015, din timpul lui Barack Obama, care desemna ţările ai căror cetăţeni ar trebui să facă obiectul unei anchete mai amănunţite.

Autorităţile au decretat acum o nouă suspendare de 90 de zile care îi vizează pe cetăţenii acestor ţări, pentru a revizui procedurile.

Conform organizaţiilor care se ocupă de refugiaţi, ar fi vorba de Egipt, Iran, Irak, Libia, Mali, Coreea de Nord, Somalia, Sudanul de Sud, Sudanul, Siria şi Yemenul.

Cu excepţia Coreii de Nord, toate sunt ţări majoritar musulmane şi statele de origine pentru aproape jumătate dintre refugiaţii acceptaţi în 2017: din 53.716 de persoane, 22.150 au provenit din Siria, Irak, Iran şi Somalia.

Responsabili ai Administraţiei Trump au precizat totuşi că unele cazuri speciale de cetăţeni din aceste 11 ţări ar putea fi totuşi analizate, fără a explica în ce circumstanţe. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.