X

SUA exprimă preocupare privind tensiunile dintre Franţa şi Turcia în estul Mării Mediterane

Departamentul american al Apărării a exprimat preocupare, joi, privind trimiterea de către Franţa a unor nave şi avioane militare în estul Mării Mediterane, în contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, informează cotidianul Le Figaro, scrie mediafax.

“În mod evident, suntem preocupaţi de incidentele care se produc în estul Mediteranei”, a declarat Jonathan Hoffman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Citește și : Preşedintele Turciei îl acuză pe Macron de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’

Franţa şi Turcia sunt “aliaţi extrem de importanţi în cadrul NATO şi vrem să vedem diminuarea tensiunilor. Am vrea să continue cooperarea şi să găsească soluţii care să nu implice în mod necesar mobilizarea de nave sau avioane militare într-o situaţie mai puţin cooperantă”, a subliniat oficialul american.

În contextul tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Franţa a trimis două nave militare şi două avioane de vânătoare Rafale în estul Mării Mediterane. Avioanele militare vor fi staţionate în Insula Creta. În estul Mării Mediterane este şi nava franceză portelicopter Tonnerre, care se îndreaptă spre Liban.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a criticat dur “încălcarea” de către Turcia a suveranităţii Republicii Cipru şi Greciei. “Prezenţa militară franceză are scopul intensificării evaluării autonome a situaţiei şi afirmării ataşamentului Franţei faţă de principiul liberei circulaţii, siguranţei maritime în Mediterană şi respectării dreptului internaţional”, a afirmat Macron.

Nave militare franceze, inclusiv fregata Lafayette, au efectuat joi exerciţii cu Forţele Navale elene în largul Insulei Creta.

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia sunt afectate de crizele din Libia şi Liban. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a acuzat joi pe omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, că “vrea să reinstituie ordinea colonială în Liban”, conform site-ului 20Minutes.fr.

La rândul său, Emmanuel Macron a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari şi nave militare în Libia. Potrivit presei internaţionale, Turcia a transferat în Libia mii de combatanţi insurgenţi sirieni, în condiţiile în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a anunţat că susţine Guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite în conflictul cu gruparea insurgentă Armata Naţională Libiană.

Citește și : Revista Paris Match a concediat-o pe Valerie Trierweiler, fosta parteneră a preşedintelui Francois Hollande

În iulie, Emmanuel Macron a denunţat activităţile Turciei în estul Mării Mediterane şi ingerinţele acestei ţări în Libia, anunţând că Uniunea Europeană pregăteşte o serie de măsuri pentru contracararea acţiunilor de acest fel.

Rusia, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite îl susţin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, în timp ce Occidentul şi Turcia sunt de partea Guvernului de uniune naţională condus de Fayez al-Sarraj.

Tags: frantagreciainsula CretaLibanNATOPentagonStatele Uniteturcia
Categorii: Diaspora