X

SUA fac apel la Beijing ‘să înceteze să destructureze instituţiile democratice’ din Hong Kong

SUA au reafirmat miercuri oficial că Hong Kong-ul nu se mai bucură de autonomia promisă de China şi nu merită deci un tratament de favoare american, îndemnând Beijingul “să înceteze să destructureze instituţiile democratice” din acest teritoriu, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Vom continua să facem apel la Republica Populară Chineză să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale de a înceta să destructureze instituţiile democratice, autonomia şi statul de drept în Hong Kong; să elibereze toate persoanele deţinuţe incorect în Hong Kong şi să abandoneze toate acţiunile în justiţie împotriva lor; şi să respecte drepturile omului ale tuturor persoanelor din Hong Kong”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken într-un comunicat.

Citește și : Kremlinul acuză Kievul că îşi doreşte reaprinderea conflictului din estul Ucrainei

El se angajează “să facă să plătească” China “preţul acţiunilor sale”, în contextul în care Beijingul a sprijinit marţi o reformă radicală a sistemului electoral din Hong Kong care va marginaliza total opoziţia.

În mai, guvernul fostului preşedinte american Donald Trump a declarat deja că fosta colonie britanică nu mai are “gradul înalt de autonomie” garantat de China la momentul retrocedării sale de către Londra, în 1997. În consecinţă, a fost revocat statutul comercial preferenţial de care beneficia Hong Kong-ul.

O lege americană din 2019 prevede ca guvernul să notifice în fiecare an Congresul SUA despre starea autonomiei Hong Kong-ului.

“În cursul ultimului an, Republica Populară Chineză a continuat să destructureze înaltul grad de autonomie al Hong Kong”, în special prin legea controversată privind securitatea naţională impusă de Beijing care “a subminat grav drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong”, a estimat Antony Blinken.

Citește și : Guvernul belgian este OBLIGAT să ridice TOATE restricţiile antiepidemice

 

“Am certificat Congresului că Hong Kong nu merita un tratament diferit”, a adăugat el, confirmând că guvernul lui Joe Biden va continua politica predecesorului său.

El a denunţat din nou “arestări arbitrare şi inculpări ale opozanţilor, militanţilor şi manifestanţilor paşnici din motive politice” şi o “interdicţie de facto a manifestaţiilor publice”.

Tags: Antony BlinkenChinahong kongRepublica Populară ChinezăSUA
Categorii: Știrile zilei