X

SUA fac un apel la menţinerea relaţiilor diplomatice între Liban şi ţările arabe

05Statele Unite au făcut apel miercuri la menţinerea relaţiilor şi a contactelor dintre Liban şi mai multe monarhii din Golf, care traversează o gravă criză diplomatică, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Considerăm că relaţiile diplomatice şi canalele de comunicare între Liban şi partenerii săi trebuie să rămână deschise. Susţinem orice măsură care promovează acest lucru”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Citeşte şi: Şeful Bisericii Ortodoxe a fost OPERAT pe CORD – Black News

“Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise dacă vrem să îmbunătăţim situaţia umanitară a libanezilor”, a insistat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit marţi cu prim-ministrul libanez Najib Mikati în marja Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow.

Criza diplomatică a fost generată de afirmaţiile ministrului libanez al informaţiei George Kordahi, care într-o emisiune de televiziune din 5 august pe când nu era încă la guvernare, difuzată pe 25 octombrie, a calificat drept absurdă intervenţia începând din 2015 a coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită în războiul din Yemen.

În conflictul din Yemen se confruntă rebelii houthi, susţinuţi de Iran, cu regimul yemenit susţinut de coaliţia din care mai fac parte şi Emiratele Arabe Unite şi Bahrain.

Aceste declaraţii au inflamat relaţiile dintre Liban, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Kuweit, pe de altă parte.

Citeşte şi: Țigările electronice ar putea fi prescrise pentru a te ajuta să te laşi de fumat – Black News

Premierul libanez s-a distanţat de afirmaţiile ministrului numit de un partid aliat al mişcării şiite pro-iraniene Hezbollah şi i-a cerut implicit să demisioneze.

Ned Price şi-a exprimat înţelegerea faţă de supărarea părţii saudite.”Ideea că houthi sunt altceva decât o forţă destabilizatoare şi o forţă care a înrăutăţit suferinţele yemeniţilor nu este o idee pe care o putem susţine”, a spus el. 

Tags: Antony BlinkenArabia sauditaBahrainEmiratele Arabe UniteHezbollahKuweitLibanNajib MikatiNed PriceSUA
Categorii: Sinteze