X

SUA îl sancţionează pe liderul unei grupări armate din Republica Centrafricană

SUA au anunţat vineri sancţiuni financiare contra lui Ali Darassa, liderul celei mai puternice grupări armate din Republica Centrafricană, ţară unde are loc un război civil de aproape opt ani, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Departamentul Trezoreriei american a indicat într-un comunicat că va confisca întreaga avere din SUA a lui Ali Darassa, liderul grupării Uniunea pentru Pace în Republica Centrafricană (UPC), şi că va pedepsi penal tranzacţiile cu acesta.

Citește și : Rusia vrea negocieri de securitate rapide şi o nouă convorbire între Putin şi Biden

”Militanţii UPC au ucis, torturat, violat şi deplasat mii de persoane începând din 2014”, a indicat Departamentul Trezoreriei al SUA.

”Sub conducerea lui Darassa, miliţiile UPC au comis atrocităţi brutale contra civililor”, a subliniat Andrea Gacki, care conduce Biroul pentru controlul averilor străine al Departamentului Trezoreriei.

Republica Centrafricană, clasificată de ONU drept una dintre cel mai puţin dezvoltate ţări din lume, este din 2013 scena unui război civil care a scăzut în intensitate în ultimii trei ani, deşi zone întinse ale teritoriului nu mai sunt controlate de puterea centrală de la Bangui.

De la începutul acestui an, Forţele armate centrafricane (FACA) au lansat o amplă contraofensivă împotriva grupărilor rebele care încercau să răstoarne regimul preşedintelui Faustin Archange Touadéra.

UPC, activă mai ales în estul Republicii Centrafricane, a refuzat în octombrie să se alăture altor grupări într-o încetare a focului declarată de preşedintele Touadéra.

Citește și : NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

Acesta din urmă a fost reales şi armata sa a recucerit o mare parte din teritoriul ţării, dar cu ajutorul a sute de paramilitari ruşi, mercenari ai societăţii private de securitate Wagner care, potrivit ONU, exercită o influenţă puternică asupra autorităţilor de la Bangui.

Conform Uniunii Europene, societatea Wagner a acţionat în Ucraina, Siria, Libia şi Republica Centrafricană, suspectând de asemenea o posibilă prezenţă a acestui grup în Mali, stat al cărui guvern este bănuit că negociază cu Wagner prestarea unor servicii de securitate.

Tags: Ali DarassaRepublica CentrafricanăsanctiuniSUA
Categorii: Știrile zilei