X

SUA impun noi sancţiuni regimului cubanez

Washingtonul a impus joi noi sancţiuni economice împotriva regimului cubanez, vizând de această dată trei responsabili, după reprimarea recentelor manifestaţii împotriva guvernului din Cuba, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Această a patra serie de sancţiuni în decurs de o lună vizează doi înalţi responsabili din Ministerul Apărării şi unul din Ministerul de Interne, pentru rolul lor în reprimarea acestor manifestaţii, a anunţat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

Citeşte şi: Cercetătorii suedezi publică un studiu halucinant: A face copii este DĂUNĂTOR mediului înconjurător! – Black News

Washingtonul “va continua să-i tragă la răspundere pe cei care îi permit guvernului cubanez să comită încălcări ale drepturilor omului”, a declarat în acest comunicat directoarea Biroul de Supraveghere a Activelor Străine (OFAC), Andrea Gacki. “Forţele de securitate cubaneze au arestat peste 800 de persoane ca răspuns la manifestaţii, dintre care mulţi sunt ‘în detenţie provizorie’, iar soarta mai multor persoane rămâne necunoscută”, adaugă comunicatul.

Eventualele bunuri ale celor trei responsabili în SUA vor fi îngheţate, iar accesul la sistemul financiar american le va fi de acum încolo interzis.

Însă impactul acestor noi măsuri este foarte limitat, cu atât mai mult cu cât întreg Ministerul de Interne cubanez se afla deja pe lista neagră a SUA.

Pe 11 şi 12 iulie, mii de cubanezi au manifestat scandând “Ne e foame” sau “Jos dictatura”. În urma acestor manifestaţii, cele mai importante de după revoluţia care l-a adus pe Fidel Castro la putere în 1959, au fost arestate circa o sută de persoane, potrivit diverselor organizaţii ale opoziţiei.

Citeşte şi: Germania a intrat în al patrulea val de infectare cu coronavirus – Black News

Washingtonul a condamnat imediat cu fermitate această reprimare, exprimându-şi sprijinul pentru manifestanţi şi promiţând să-i ajute pe cubanezi.

Preşedintele american Joe Biden, sub presiunea în creştere a unei părţi din Congres şi a importantei comunităţi americane de origine cubaneză care îi cer să ia măsuri mai concrete, a asigurat la sfârşitul lui iulie că vor exista “alte sancţiuni, până când va exista o schimbare drastică în Cuba”, ceea ce el nu anticipează. 

Tags: Andrea GackiBiroul de Supraveghere a Activelor Străine (OFAC)CubaFidel CastrohavanaJoe BidensanctiuniSUAwashington
Categorii: Știrile zilei