SUA încep retragerea bateriilor Patriot din Arabia Saudită

Publicat:

Armata SUA a decis să retragă patru baterii de rachete Patriot din Arabia Saudită, considerând că ameninţarea pe care o reprezintă Iranul pentru interesele Statelor Unite în regiune a scăzut, a informat joi o sursă militară americană, citată de AFP, potrivit agerpres.

Două baterii Patriot desfăşurate după atacurile din septembrie contra a două situri petroliere majore din regatul saudit “pleacă”, a precizat acest responsabil militar sub protecţia anonimatului.


Citește și : Noul guvern israelian ‘intră-n pâine’ de săptămâna viitoare

Teheranul a fost acuzat de Riad şi aliaţii săi occidentali că este responsabil de aceste atacuri revendicate de rebelii houthi yemeniţi, care au provocat suspendarea temporară a jumătate din producţia saudită.

Celelalte două baterii repatriate au fost menţinute în regiune în martie, după un atac al facţiunilor proiraniene împotriva bazei irakiene de la Taji, la nord de Bagdad, unde au fost ucişi doi soldaţi americani şi unul britanic.

Acestea urmau să revină în Statele Unite pentru întreţinere şi rămăseseră în Arabia Saudită din cauza tensiunilor.

“Toată lumea ştia că este temporar, cu excepţia cazului în care situaţia se înrăutăţea”, a explicat responsabilul militar. “Situaţia nu s-a înrăutăţit, ele trebuie să revină”, a adăugat el.

Citește și : UE rămâne ‘preocupată’ de situaţia alegerilor din Polonia

Repatrierea acestor baterii de rachete înseamnă revenirea în Statele Unite a circa 300 de soldaţi, specializaţi în funcţionarea şi întreţinerea lor, a precizat sursa.

Această decizie a intervenit la o zi după formarea la Bagdad, după cinci luni de criză politică, a unui guvern condus de fostul şef al spionajului Mustafa al-Kazemi, printre puţinele personalităţi politice având uşi deschise la Washington, ca şi la Teheran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.