SUA inculpează doi “hackeri asociaţi Guvernuli chinez” cu privire la atacuri cibernetice vizând 12 ţări

Publicat:

Statele Unite au anunţat joi inculparea a doi chinezi – cu legături cu Guvernul de la Beijing , acuzaţi că au comis atacuri cibernetice împotriva a 12 ţări şi şi-au subliniat din nou determinarea de a lupta împotriva ”agresiunilor economice” ale gigantului asiatic, relatează AFP, scrie news.ro.

Zhu Hua şi Zhang Shilong, “hackeri asociaţi Guvernuli chinez”, sunt acuzaţi de ”asociere de răufăctori” în vederea comiterii unor intruziuni şi fraude informatice.


Citește și : Johannes Hahn: Mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE va fi o „provocare”

Potrivit actului de acuzare, cei doi fac parte dintr-un grup cunoscut sub numele de APT10 – care operează din China, în coordonare cu Ministerul Securităţii Statului.

Din 2006 în 2018, acest grup a purtat ”o campanie mondială de intruiune în cmputere”, cu scopul de a fura date confidenţiale şi secrete industriale unor zeci de întreprinderi, în 12 ţări, inclusiv Statele Unite, Franţa, Germania, Canada sau Regatul Unit.

Ei ţinteau în special societăţi de servicii specializate în gestionarea la distanţă a serviciilor informatice ale altor întrprinderi sau organizaţii – Managed Service Provider (MSP). Între victimele lor se află, între altele, o instituţie financiară mondială, trei întreprinderi din domeniul telecomunicaţiilor şi un furnizor de pierse de automobile.

”Este vorba pur şi simplu despre înşelăciune şi furt, iar asta dă Chinei un avantaj injust, în detrimentul unor întreprinderi şi ţări care respectă regulile internaţionale”, a denunţat numărul doi de la Departamentul Justiţiei, Rod Rosenstein, într-o conferinţă de presă.

Publicitatea făcută inculpărilor vizează să pună China – care neagă orice spionaj – în faţa responsabilităţilor sale, a declarat el.

”Chinei îi va fi dificil să se facă că nu ştie”, acum că Statele Unite au făcut public un act de acuzare foarte precis şi detaliat, a apreciat el.

”America şi aliaţii săi ştiu ce face China. Ştim de ce a făcut-o. Iar în unele cazuri ştim chiar cine sunt indivizii” din spatele computerelor, a enumerat Rod Rosenstein.

Nicio ţară nu reprezintă o ameninţare atât de gravă şi pe o perioadă atât de îndelungată” ca China, a dat asigurări, la rândul său, directorul FBI Christopher Wray. China vrea, în opinia sa, ”să înlocuiască Statele Unite ca prima putere mondială”.

”RELAŢIE COMPLICATĂ”

Preşedintele republican Donald Trump a operat o apropiere notabilă de Beijing şi ”prietenul” său Xi Jinping la începutul mandatului său, în 2017, însă relaţiile bilaterale au fost marcate ulterior de suişuri şi coborâşuri.

După ce s-au livrat unui feroce război comercial, cele două ţări respectă un armistiţiu.

Însă Washingtonul acuză neîncetat Beijingul că a rupt un pact de non-spionaj economic semnat în 2015 cu fostul preşedinte american Barack Obama.

”Relaţia noastră cu China este complicată”, ”ei efectuează operaţiuni de spionaj şi de influenţare aici, în Statele Unite”, declara recent secretarul de Stat Mike Pompeo.

Atât aproximativ 90% dintre dosarele de spionaj economic care au făcut obiectul unei anchete în ultimii şapte ani, cât şi două treimi dintre cazurile de furt de secrete industriale implică Beijingul, a dat asigurări joi Guvernul american.

Citește și : Trump recurge la șantaj: Nu va mai semna nicio lege dacă nu primeşte bani pentru zidul de la graniţa cu Mexicul

Procedurile judiciare care-i vizează pe cei doi hackeri nu sunt, aşadar, o premieră.

În octombrie, un presupus spion chinez a fost extrădat din Belgia, unde a fost arestat, acuzat că a căutat să obţină informaţii despre mai multe companii aeronautice, inclusiv General Electric Aviation.

Un pic mai târziu, cetăţeni chinezi au fost inculpaţi de justiţia americană cu privire la spionaj economic viând societăţi aeronautice franceze şi americane.

Însă alt caz judiciar – care nu vizează spionajul economic – a zdruncinat cel recent cel mai puternic relaţia între cele două ţări. La 1 decembrie, o conducătoare a gigantului chinez în domeniul telecomunicaţiilor Huawei a fost arestată în Canada la cererea Statelor Unite.

Meng Wanzhou, în vârstă de 46 de ani, este suspectată de fraudă cu scopul de a ocoli sancţiuni americane impuse Iranului. Eliberată pe cauţiune, ea este vizată de procedură de extrădare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.