X

SUA, ‘indignate’ de condamnarea în Rusia a lui Paul Whelan pentru spionaj

Statele Unite s-au declarat luni “indignate” de condamnarea în Rusia a americano-britanicului Paul Whelan la 16 ani de închisoare pentru spionaj şi au cerut “eliberarea imediată” a acestuia, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a deplâns “un proces secret, cu dovezi ţinute secrete şi fără drepturi adecvate pentru apărare”.

Citește și : CEDO analizează trei cazuri legate de independența Curții Supreme din Polonia

“Avem motive serioase să credem că Whelan a fost privat de garanţii legate de un proces echitabil, pe care Rusia este datoare să i-l asigure în conformitate cu obligaţiile sale internaţionale în materie de drepturi ale omului”, a subliniat Pompeo.

“Tratamentul autorităţilor ruse faţă de Paul Whelan a fost îngrozitor. Rusia nu i-a garantat lui Whelan o audiere echitabilă în faţa unui tribunal independent şi imparţial; şi în timpul detenţiei lui, ea i-a pus viaţa în pericol, ignorând problemele lui de sănătate mai vechi, şi l-a ţinut izolat de familia sa şi de prietenii săi, într-un mod inadmisibil”, şi-a mai exprimat indignarea secretarul de stat american.

Citește și : Trump se întâlnește cu 19.000 de oameni într-o arenă ÎNCHISĂ din Oklahoma

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe acest fost puşcaş marin de 50 de ani, arestat în decembrie 2018 în plin “act de spionaj”, potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, FSB. Tribunalul a decis ca Paul Whelan să-şi ispăşească pedeapsa într-un “lagăr cu regim sever”.

Paul Whelan a denunţat un “simulacru de proces”, “un proces politic” şi şi-a clamat nevinovăţia.

Tags: Mike PompeomoscovaPaul WhelanrusiaStatele Unite
Categorii: Știrile zilei