X

SUA intenţionează să furnizeze Ucrainei un sistem sofisticat de rachete sol-aer cu ‘rază medie şi lungă’ de acţiune

Statele Unite ale Americii intenţionează să furnizeze Ucrainei un sistem sofisticat de rachete sol-aer cu “rază medie şi lungă” de acţiune, a declarat luni o sursă apropiată de dosar, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Este posibil ca SUA să anunţe în această săptămână achiziţionarea pentru Ucraina a unui sistem NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), a declarat această sursă.

Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Sistemul de rachete sol-aer NASAMS, considerat foarte performant, este fabricat de compania americană Raytheon şi de grupul norvegian Kongsberg.

Sursa citată a precizat că Washingtonul ar urma să facă publică livrarea către forţele ucrainene a altor echipamente, în special muniţii pentru artilerie şi radare.

SUA şi-au modificat în ultimele săptămâni livrările de armament către Ucraina pentru a ţine cont de faptul că războiul este acum concentrat în estul ţării şi este mai static, astfel încât artileria joacă un rol predominant.

Washingtonul a început să livreze de asemenea ucrainenilor sisteme mobile de lansatoare de rachete Himars – High Mobility Artillery Rocket System – cu o rază de acţiune de 80 km.

Ucraina le cere aliaţilor său să îi asigure “paritate a puterii de foc” cu forţele ruse, după ce a fost nevoită să-şi retragă trupele din Severodoneţk, oraş bombardat de săptămâni de artileria rusă.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Tags: KongsbergNASAMSracheteRaytheonStatele Unite
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina