SUA invită China la discuţii privind reducerea arsenalelor nucleare, considerând că aceasta dă dovadă de bunăvoinţă

Publicat:

SUA au considerat joi că Beijingul a manifestat bunăvoinţă, spunând că este “dispus” să discute reducerea arsenalelor nucleare în anumite condiţii, şi a invitat China să se alăture negocierilor de la Viena cu Rusia, potrivit AFP, scrie agerpres.

“SUA salută angajamentul Chinei de a participa la negocierile privind controlul armelor”, a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat, referindu-se la afirmaţii făcute de un înalt responsabil al Ministerului chinez de Externe, Fu Cong.


Citește și : Inundații catastrofale în China (VIDEO)! Autoritățile anunță cel puțin 14 morţi şi dispăruţi

“Vă asigur că dacă SUA se declară pregătite să-şi reducă arsenalul lor la nivelul celui chinez, China va fi dispusă să participe la discuţii din ziua următoare”, a subliniat în faţa presei Fu, director-general al Serviciului pentru controlul armamentelor.

Fără să se angajeze să-şi reducă arsenalul nuclear la nivelul celui chinez, de 18 ori mai mic, SUA au văzut în aceste declaraţii un semn de bunăvoinţă din partea Beijingului.

Washingtonul “va invita guvernul chinez să participe cu bună credinţă la negocierile de la Viena” care au început la sfârşitul lunii iunie într-o încercare de a prelungi tratatul “New Start” privind armamentul nuclear strategic, adaugă în comunicat diplomaţia americană.

“Cu toţii vom prezenta puncte de vedere şi obiective diferite la masa negocierilor şi fără îndoială vom avea dezacorduri”, adaugă comunicatul. “Dar a venit ora dialogului şi a diplomaţiei astfel încât cele trei mari puteri nucleare să discute modul de a împiedica o nouă cursă a înarmărilor”, se mai spune în document.

Washingtonul propune într-o primă etapă discuţii cu Beijingul prin prezenţă fizică. SUA “recomandă Chinei să se întâlnească cu Rusia cât mai repede posibil pentru a lua în considerare etapele următoare ale negocierilor trilaterale”, concluzionează comunicatul.

Reprezentanţi ai Rusiei şi SUA s-au reunit la sfârşitul lunii iunie la Viena pentru a discuta despre prelungirea tratatului “New Start” (sau START 3), un acord bilateral care limitează numărul foarte mare al focoaselor lor nucleare deţinute de cele două puteri şi care expiră în februarie 2021.

SUA doresc să includă şi China în negocieri, apreciind că arsenalul nuclear al acesteia creşte rapid. Beijingul refuză însă, subliniind că are un arsenal mult mai mic faţă de cei doi foşti rivali din perioada Războiului rece.

Citește și : Premierul irakian promite SĂ RĂZBUNE moartea lui Hicham al-Hachémi

Statele Unite dispuneau în 2020 de circa 5.800 de ogive nucleare, iar Rusia de 6.375, faţă de 320, cât are China, 290 – Franţa, 215 – Marea Britanie, potrivit Institutului internaţional de cercetări pentru pace din Stockholm (SIPRI).

Tratatul “New Start” este singurul acord ruso-american rămas în vigoare în domeniul armamentului strategic. Textul prevede o limitare la 1.550 a numărului de focoase nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) pentru SUA şi Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda R.Moldova un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru eficiența energetică a 400 de...

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate

Recolta de porumb și floarea soarelui, afectată de seceta și temperaturile nocturne ridicate Recolta de porumb și floarea soarelui a fost afectată de calamitățile naturale...

Parchetul European acuză o persoană din România de fraude cu fonduri europene

Parchetul European acuză o persoană din România de fraude cu fonduri europene Filiala din Bucureşti a Parchetului European (EPPO) a iniţiat săptămâna trecută o acţiune...

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie

Stoltenberg: Comandamentul NATO pentru sprijinirea Ucrainei va fi operaţional în septembrie Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.